فناوریهایی که قرار است رویاهای ما را به حقیقت پیوند بزنند، چندان هم دور از دسترس نیستند و در آیندهای نزدیک، این چشماندازها به کارهایی عادی و روزمره تبدیل میشوند.
نوپانا: چه میشود اگر بتوانید به راحتی از هوای بیابان آب بنوشید، بدون اینکه لازم باشد برای این کار الکتریسیته زیادی را از شبکه خطوط برق مصرف کنید یا یک دکتر بتواند بدون استفاده از حتی یک خراش، از بافت مشکوک به سرطان نمونهگیری کند؟ فناوریهایی که قرار است این رویاها و دیگر رویاهای ما را به حقیقت پیوند بزنند، چندان هم دور از دسترس نیستند. در واقع متخصصان پیشبینی میکنند طی چند سال آینده این چشماندازها به کارهایی عادی و روزمره تبدیل شوند.
در سلسله مطالب پیش رو*، ۱۰ مورد از چنین فناوریهای شگفتانگیز و نوظهوری، انتخاب و بررسی شدهاند:
قسمت پنجم: برگ مصنوعی که دیاکسید کربن را به سوخت مایع تبدیل میکند
ایده برگ مصنوعی بسیار منطقی و سودمند است. برگها انرژی خورشید را جذب کرده و دیاکسید کربن را تبدیل به کربوهیدراتی میکند که سوخت فعالیتهای سلولی گیاه میشود. چندین دهه بود که دانشمندان روی تولید فرآیندی مشابه فتوسنتز کار میکردند تا سوختی را برای استفادههای بعدی به وجود بیاورند. این دستاورد، یکی از چالشهای مهم در زمینه انرژی خورشیدی و باد را حل خواهد کرد و راهی برای استخراج انرژی در شرایطی است که خورشید نمیتابد و بادی نمیوزد. محققان زیادی در طول سالها شکلی از فتوسنتر مصنوعی را توسعه دادند که طی آن نور خورشید کاتالیزوری را به کار انداخته که مولکول آب را به اکسیژن و هیدروژن تقسیم میکند؛ هیدروژنی که ماده ارزشمندی برای تکنولوژیهای پایدار است. یک قدم نزدیکتر به سمت فتوسنتز واقعی استفاده از این هیدروژن در فرآیند کاهش است که دیاکسید کربن را به هیدروکربن تبدیل میکند. درست مانند برگ واقعی، این سیستم تنها از دیاکسید کربن، آب و نور خورشید برای تولید سوخت استفاده میکند. چنین سیستمی بسیار کاربردی خواهد بود و ایجاد سیستمهای بستهای را ممکن میکند که دیاکسید کربن منتشر شده از موتورهای احتراقی را بهجای افزودن به گازهای گلخانهای در جو، دوباره تبدیل به سوخت میکند.
پژوهشگران بسیاری به دنبال این هدف هستند. اخیرا گروهی از آنها نشان داد که میتوان تجزیه آب و تبدیل دیاکسید کربن به سوخت را در یک سیستم واحد با کارایی بالا ترکیب کرد. در شماره ژوئن ۲۰۱۶ مجله ساینس (Science)، دنیل جی. نوسرا و پاملا آ. سیلور، هر دو از دانشگاه هاروارد، گزارش دادند رویکردی برای تولید سوخت مایع (بهخصوص سوختهای الکلی) وجود دارد که از تبدیل دیاکسید کربن به کربوهیدرات توسط برگ واقعی بسیار بهتر است! گیاه تنها از ۱ درصد از انرژی دریافتی از خورشید برای تولید گلوکز استفاده میکند، در حالیکه این سیستم مصنوعی تقریبا به کارایی ۱۰ درصدی در تبدیل دیاکسید کربن به سوخت میرسد و این معادل استخراج ۱۸۰ گرم دیاکسید کربن از هوا و تبدیل آن به انرژی است.
محققان تکنولوژی تجزیه خورشیدی و غیرارگانیک آب را (که تنها از مواد سازگار با محیطزیست استفاده میکند و ترکیبات سمی به وجود نمیآورد) با میکروبهایی ترکیب میکنند که به طور خاص برای تولید سوخت طراحی شدهاند و همگی در یک ظرف قرار میگیرند. جالب اینجاست که این باکتریهای مهندسیشده میتوانند انواع سوختها را تولید کنند و سایر مواد شیمیایی را با ترکیب اندک دیاکسید کربن به وجود آورند. این رویکرد میتواند در مقیاس بزرگتر انجام شود، در صورتیکه که کاتالیزورها از فلزات ارزان و در دسترس بهدست آیند؛ اما کارشناسان باز هم نیازمند افزایش چشمگیر تولید سوخت هستند. نوسرا میگوید تیم او مشغول کار روی نمونه اولیه این پروژه است و در حال مذاکره با چند شرکت برای همکاری است.
اما نوسرا ایده بزرگتری برای این تکنولوژی در سر دارد. فارغ از تولید سوختهای غنی از هیدروژن و کربن به شکل پایدار، او نشان داد که مجهز ساختن سیستم به باکتریهایی با متابولیسم متفاوت میتواند کودهایی بر پایه نیتروژن را مستقیما در خاک به وجود آورد و این کاربرد، برداشت محصول را در مناطقی بهبود میدهد که استفاده از کودهای معمولی در آنها ممکن نیست. باکتری از هیدروژن و دیاکسید کربن برای تولید یک پلاستیک بیولوژیک استفاده میکند که به عنوان ذخیره سوختی عمل میکند. وقتی میکروب پلاستیک کافی تولید کرد، دیگر نیازی به نور خورشید نخواهد داشت و میتوان آن را در خاک دفن کرد. بعد از جذب نیتروژن هوا، این سیستم از انرژی و هیدروژن موجود در پلاستیک برای تولید کود استفاده خواهد کرد. در آزمایشی، وزن تربهایی که در خاک حاوی این میکروبها رشد داده شدهاند، ۱۵۰ درصد از تربهای گروه فاقد آنها بیشتر بوده است.
نوسرا قبول دارد که تست کود را در ابتدا فقط برای بررسی امکان این ایده انجام داده است؛ اما او اعتقاد دارد که زمانی از راه میرسد که باکتری با تنفس هیدروژن ناشی از تجزیه آب و استفاده از آن محصول مورد نظر را، از سوخت گرفته تا کود، پلاستیک یا دارو، تولید خواهد کرد و همه چیز فقط به تغییرات مشخصی بر میگردد که روی متابولیسم آن انجام میشود.
(همچنین بخوانید: فناوری چگونه از طبیعت الهام میگیرد؟)