پروانه مافی: «استارتآپها امروز به مهمترین عامل توسعه اقتصادی کشور تبدیل شدهاند؛ اما نیازمند سرمایهگذاری تخصصی در این حوزه هستند؛ بنابراین حمایت از استارتآپها و همچنین حمایت سرمایهای از ویسیها در اولویت قرار دارد.»
نوپانا: رییس کمیته کسبوکارهای الکترونیک مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار نوپانا گفت: «شرکتهای دانشبنیان تضمینی برای آینده سرمایههای علمی و نخبگان کشور هستند. امروزه اکثر کشورهای توسعهیافته به دنبال بهرهمندی از سرمایههای بومی بالقوه موجود در کشور خود و علاوه بر آنها، به دنبال سرمایههای انسانی و افراد متخصص و آموزشدیده از سایر کشورها بهویژه کشورهای در حال توسعه هستند. در کشور ما تعداد افراد نخبه کم نیستند؛ لذا چنانچه نخبگان کشور در داخل مرزهای خود مورد حمایت قرار نگیرند، این سرمایههای مهم را از دست خواهیم داد.»
به گزارش نوپانا، پروانه مافی افزود: «از ترفندهایی که به کاهش خروج نخبگان از کشورهای در حال توسعه مانند ایران کمک زیادی خواهد کرد، به کارگیری نیروی فکری افراد خلاق در قالب شرکتهای استارتآپی است. همچنین با حمایت دولت و تضمین حمایت از این کسبوکارهای نوپا میتوان زمینه فعالیت کسبوکارهای نوین را در کشور گسترش داد.»
سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس در مورد مقایسه آمار تحصیلکردگان ایرانی با دیگر کشورهای دنیا اظهار کرد: «اگر نگاهی به آمار فارغالتحصیلان در ایران بیندازیم و آن را با آمار فارغالتحصیلان برخی از رشتهها در دنیا قیاس کنیم متوجه خواهیم شد که ایران جزء رتبههای برتر از نظر علمی است؛ همچنین بر اساس گزارش سرمایههای انسانی مجمع اقتصاد جهانی ، در سال ۲۰۱۶ ایران رتبه ۵ را از لحاظ تعداد فارغالتحصیلان از آن خود کرد.»
مافی درباره رتبهبندی کشورها از لحاظ آمار فارغالتحصیلان گفت: «در سال ۲۰۱۶، چین با چهار میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در صدر جدول قرار داشت؛ بعد از آن هند با ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نیروی آموزش دیده در جایگاه دوم بود. آمریکا و روسیه نیز بهترتیب جایگاه سوم و چهارم را از آن خود کردند و در نهایت ایران در جایگاه پنجم دنیا قرار گرفت. این امر نشاندهنده این واقعیت تلخ است که کشورهای توسعهیافته علیرغم داشتن تعداد نیروی تحصیلکرده کمتر از کشورهای در حال توسعه، جایگاه بالاتری دارند و این امر به دلیل جذب نخبگان از سایر کشورها است. کشورهای توسعهیافته راه سادهتر و هوشمندانهتری برای سرمایههای انسانی نخبه و تربیتیافته پیدا کردهاند.»
او بیان کرد: «استارتآپها امروز به مهمترین عامل توسعه اقتصادی کشور و حل چالشهای اساسی تبدیل شدهاند؛ اما نیازمند سرمایهگذاری تخصصی در این حوزه هستند. به همین دلیل میتوان به ظهور و شکلگیری شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری تخصصی مثل سرمایهگذاران جسورانه یا همان ویسیها در کشور امیدوار بود.»
رییس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس شورای اسلامی عقیده دارد: «جای تعجب ندارد که ۵ استارتآپ بزرگ دنیا مانند گوگل، آمازون، مایکروسافت و ... همگی در کشورهای توسعهیافته بودهاند؛ اما نیروهای آنها اغلب از سایر کشورها از جمله ایران به کار گمارده شدهاند. بنابراین حمایت از استارتآپها و همچنین حمایت سرمایهای از ویسیها در اولویت قرار دارد. با این حال، حمایت از شرکتهای دانشبنیان تا حدی انجام شده است و این شرکتها توانستهاند با مشوقهای نسبتا مناسب، سرمایههای با ارزش کشور را نگهداری کنند.»
سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس بیان کرد: «استارتآپها از دل شرکتهای دانشبنیان به وجود آمدهاند و اهمیت دادن به کسبوکارهای نوپا میتواند مشکل خروج نخبگان از کشور را مرتفع کند و در عین حال نیز زمینههای رشد صنعت و دیگر بخشهای مورد نیاز را فراهم کند.»
(همچنین بخوانید : حمایت از استارتآپها، از خروج نخبگان جلوگیری و در جوانان ایجاد انگیزه میکند)
رییس کمیته کسبوکارهای الکترونیک مجلس گفت: «بر اساس بررسیهای کارشناسی مختلف، حجم سرمایهگذاری تخصصی در ایران در مقایسه با كشورهای توسعهیافته و در حال توسعه و کشورهای منطقه، در مقابل نیاز موجود بسیار کم است و متاسفانه سرمایههای دولتی، ملی و مردمی، کمتر به سمت صندوقهای سرمایهگذاری تخصصی یا همان ویسیها میروند؛ چرا که سرمایهگذار سرمایه خود را در جایی که هم شناخت کافی از محیط آن دارد و هم اطمینان به سودآوری را در آن شناسایی کرده باشد، میگذارد. در بخشهای تخصصی، کار سرمایهگذاری مربوط به کسانی است که با این حوزه آشنایی دارند و پیشبینیهای لازم را میتوانند انجام دهند.»
مافی ادامه داد: «لازمه تشویق سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بخش تخصصی استارتآپها این است که مشکلات سرمایهگذاران برای این نوع سرمایهگذاری در بخش تخصصی رفع شود و تمام موانع پیش رو از قبیل قوانین مزاحم برچیده شوند؛ لذا در همین راستا مجلس شورای اسلامی کمیتهای به نام فراکسیون کمیته کسبوکارهای الکترونیک ایجاد کرده است که در آن تمام موانع و مشکلات سرمایهگذارانی که برای سرمایهگذاری در این مشاغل دچار تاخیر و مشکل میشوند را احصا کند. در جلساتی که پیش رو داریم نهادها و افراد مختلفی که در این امر موثر هستند را دعوت کردیم تا موانعی که نیاز به برطرف شدن دارند را پیش روی همه قرار دهیم و با کاهش محدودیتها و موانع میتوانیم آینده روشنی برای استارتآپها رقم بزنیم.»
او اظهار کرد: «از چالشهای اصلی اینجاست که به دلایل مختلف همچون عدم فرهنگسازی و نبود فرهنگ سرمایهگذاری در طرحها وپروژههای فناورانه دارای نوآوری و خلاقیت و عدم حمایت کافی صندوقهایی مثل صندوقهای بازنشستگی، بنیادهای مالی و نهادهای ملی و حاکمیتی موجود از سرمایهگذاران خطرپذیر، سرمایههای مورد نیاز به اندازه لازم به سمت کارآفرینی استارتآپی نمیآید و این به این دلیل است که سرمایهگذاران باید اطمینان کامل حاصل کنند که سرمایهشان به هدر نخواهد رفت. در حال حاضر این اطمینان کم است و ما هر چه بیشتر قوانین دستوپاگیر و موانع این حوزه را بهتر رفع کنیم، این اعتماد بیشتر خواهد شد.»
رییس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس شورای اسلامی به روند اقتصاد دیجیتال در ایران اشاره کرد و خاطرنشان کرد: «اقتصاد دیجیتال در مسیر خوبی قرار گرفته است و میتوان با تکیه بر آن اتفاقات قابل توجهی را رقم زد؛ به طوریکه اکنون چند صد استارتآپ داخل کشور شکل گرفتهاند و تعداد مشخصی از آنها موفقیتهای قابل توجهی کسب کردهاند. اما مساله اصلی اکنون در توسعه اقتصاد دیجیتال ایران بحث سرمایه است که سرمایه کافی برای پیشبرد کار ندارند و نیاز است دولت، مجلس و سازمان فناوری اطلاعات در این زمینه حمایت کنند.»
مافی در پایان تاکید کرد: «اقتصاد دیجیتال آینده درخشانی دارد که با حمایت دولت و مجلس میتوان به آینده کسبوکارهای نوپا در این حوزه امیدوار بود.»
(همچنین بخوانید: چرا «تامین سرمايه» مهمترین چالش اقتصاد دیجیتال ایران است؟)