ایران؛ در مسیر پیشرفت و رونق اقتصادی
با حمایت از استارت‌آپ‌ها؛ ۸

ایران؛ در مسیر پیشرفت و رونق اقتصادی

توسط تحریریه نوپانا | ۱۳۹۶/۰۵/۲۹ - ۱۶:۱۵ | ۷ دقیقه

در سال‌های اخیر و با حمایت دولت تدبیر و امید از فناوری‌های نوین و استارت‌آپ‌ها، کشور در مسیر پیشرفت قرار گرفته است و این نکته نشان از این دارد که ایران در مسیر درستی گام بر‌می‌دارد.

نوپانا به نقل از آریا بازار: در سال‌های اخیر و با حمایت دولت تدبیر و امید از فناوری‌های نوین و استارت‌آپ‌ها، ایران در مسیر پیشرفت قرار گرفته است و آن‌گونه که فایننشیال تایمز (Financial Times) می‌نویسد، ظهور استارت‌آپ‌های کوچک و بزرگ در ایران نشان می‌دهد کشور در مسیر درستی گام بر‌می‌دارد.

این راه باوجود فراز و نشیب‌های زیاد می‌تواند به رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی منتهی شود؛ تجربه‌ای که شماری از اقتصادهای در حال ظهور یا پیشرفته در مرحله پشت سر گذاشتن موفق آن هستند. طی سال‌های اخیر کشورهای متعددی این مسیر را طی کرده‌اند. به عنوان مثال، کره جنوبی و سنگاپور در ابتدای قرن بیستم دچار چالش‌های متعدد اقتصادی بودند؛ اما با تکیه بر تحقیق و توسعه توانستند به رشد و درآمدهای کلان دست یابند.

یکی دیگر از کشورهای موفق در این زمینه هند است. هند در مدت زمان کوتاهی شاهد رشد اقتصادی قابل توجهی بود که بخش اعظم آن مربوط به گسترش تحقیق، توسعه و صنعت فناوری بود. این بخش در سال ۱۹۹۸ میلادی ۱.۲ درصد تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده بود و حجم آن از تولید ناخالص ملی در ۲۰۱۲ میلادی به ۷.۵ درصد رسید. همچنین این صنعت یکی از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان شغل در هند به حساب می‌آید. به طوری‌که در سال ۲۰۱۲ میلادی ۲۳۰ هزار شغل ایجاد کرد.

تعداد افراد شاغل به طور مستقیم در این صنعت ۲.۸ میلیون نفر و به طور غیر‌مستقیم ۸.۹ میلیون نفر بود. اقتصاد آمریکا نیز مبتنی بر فناوری است و مرکز فناوری در آمریکا، «سیلیکون‌ولی»، محل فعالیت شرکت‌هایی مانند اپل، فیس‌بوک و گوگل است که بر اقتصاد این کشور تاثیر زیادی داشته است. صنعت فناوری آمریکا نقش اساسی در گردش چرخ اقتصاد آن دارد؛ به طوری که ۷.۱ درصد از کل تولید ناخالص کشور به این بخش تعلق دارد. طبق آخرین آمار وزارت کار، ایالات متحده در سه ماهه دوم ۲۰۱۶ میلادی در «سیلیکون‌ولی» بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است.

همچنین علم و فناوری از دهه ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰ میلادی با سرعت زیادی در چین رشد کرد. آمار و ارقام حاکی از آن است که بودجه تحقیق و توسعه چین در سال ۲۰۱۵ میلادی، ۴۰۹ میلیارد دلار بود که ۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد. علاوه بر این‌، طبق گزارش سازمان آمار چین، تا پایان ۲۰۱۳ میلادی حدود ۳۰ هزار شرکت تولید‌کننده در حوزه فناوری پیشرفته در چین فعالیت می‌کردند.‌بنابراین تعجبی ندارد این صنعت بیش از بقیه بخش‌ها نیروی انسانی جذب می‌کند. در سال ۲۰۱۳ میلادی حدود ۱۲.۹۳۷ میلیون نفر در بخش تولیدات کارخانه‌ای فناوری پیشرفته فعالیت می‌کردند که نسبت به تعداد کارکنان این بخش در سال ۲۰۰۸ میلادی، ۳۶.۹ درصد رشد داشته است.

نوآوری و فناوری عوامل اصلی رشد صادرات کره جنوبی و افزایش قدرت اقتصادی آن در دهه گذشته به شمار می‌روند. این کشور در دهه ۱۹۶۰ میلادی یکی از فقیرترین کشورهای دنیا به شمار می‌رفت؛ اما در ۲۰۱۴ میلادی سیزدهمین قدرت اقتصادی دنیا شد. در سال ۲۰۱۳ رئیس جمهور کره جنوبی اعلام کرد اقتصاد کشور باید خلاقانه‌تر باشد و به همین دلیل وزارت جدید علوم‌ و برنامه‌ریزی را ایجاد کرد.‌ این کشور موقعیت خود را مرهون سرمایه‌گذاری کلان در بخش تحقیق و توسعه است؛ به طوری‌که سهم بودجه تحقیق و توسعه این کشور از تولید ناخالص داخلی دو برابر کشورهای پیشرفته است. در نتیجه این روند این کشور یکی از نوآورترین اقتصادهای جهان را دارد و در کنار کشورهایی مانند آلمان، سوئد، ژاپن و سوئیس قرار دارد. این کشور در سال‌های اخیر به دلیل هزینه گسترده در حوزه تحقیق و توسعه در بخش ثبت امتیاز حق اختراع نیز عملکرد قابل توجهی داشته است.

سنگاپور نیز یکی از قطب‌های فناوری در آسیا به حساب می‌آید. دولت این کشور نیز از گسترش فناوری حمایت زیادی می‌کند. طی ۵ سال منتهی به ۲۰۱۵، دولت ۱۶۷ میلیون دلار یارانه به استارت‌آپ‌ها کمک کرده است. تعداد واحد‌های استارت‌آپ فعال در سنگاپور در دهه اخیر دو برابر شده و به حدود ۶۰ هزار واحد رسیده و حدود ۴ میلیون شغل مستقیم و غیر‌مستقیم ایجاد ‌شده است.

(همچنین بخوانید: جايگاه استارت‌آپ‌ها در برنامه اشتغال فراگیر دولت در سال ۹۶)

برچسب‌ها: اقتصادرونق اقتصادیاشتغال‌زاییstartupدولت تدبیراستارت‌آپeconomyFinancial Times
به اشتراک بگذارید: تلگرام توییتر لینکدین لینک کوتاه:

درباره تحریریه نوپانا

نوپانا وب‌سایتی برای بررسی و تحلیل آخرین رویدادهای زیست‌بوم کسب‌و‌کارهای نوپا و کارآفرینی است. این وب‌سایت با هدف ترویج فرهنگ کارآفرینی، حمایت از زیست‌بوم استارت‌آپی و افزایش آگاهی مخاطبان در زمینه‌های مربوطه فعالیت می‌کند.