نشانه همت سورنا ستاری در وادی علم و فناوری، فعالیت بیش از ۳ هزار شرکت دانشبنیان در پایان کار دولت یازدهم است؛ رقمی که در ابتدای کار، به سختی عدد ۱۰ را نشان میداد.
نوپانا: «شرکتهای دانشبنیان با حضور نیروهای جوان در حال ثروتآفرینی در این حوزه هستند». این جمله امیدبخش را معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ساعاتی قبل از حکم ابقایش از سوی حسن روحانی در نخستین مرکز نوآوری لیزر گفت. سورنا ستاری؛ فرزند منصور. او از جوانترینهای کابینه است. شاید پیش از معرفی آذری جهرمی برای وزارت ارتباطات، او را میشد جوان اول کابینه روحانی نامید. متولد ۱۳۵۱ است. در یکی از نقاط جنوبی پایتخت ایران؛ تهران. پدرش سرلشگر منصور ستاری است که بهعنوان نابغه پدافند هوایی ایران در دوران جنگ هشتساله، شناخته میشود. در دی ماه ۱۳۷۳ و زمانی که سالها لباس فرماندهی نیروی هوایی ارتش را به تن کرده بود، به همراه یارانش، در سانحه سقوط هواپیما به شهادت رسید.
سورنا، پیشتر اما به واسطه تحصیل در دانشگاه صنعتی شریف یا همان «امآیتی» ایران، فرصت مهاجرت به ینگه دنیا را یافته بود. منصور، موافق نبود. سورنا پذیرفته بود. با رفتن پدر، پسر بار گران ادامه راه را بر دوش جوانش احساس کرده بود. با این حال تاب آورد و ادامه تحصیل داد و دکتری گرفت در همان شریف. همان جا ماند و بعدها شد دانشیار مهندسی مکانیک.
در همان گیر و دار بود که توانست به واسطه نبوغی که از پدر نشان داشت، دو اختراع داخلی و خارجی را در حوزه کاری خود ثبت کند و در کنارش، تالیف ۱۴ جلد کتاب و نگارش مقالات متعدد علمی را به دست بگیرد. حاصل تلاشش دیده شد و دریافت نشان درجه یک هنری از مقام معظم رهبری، شد حاصل دسترنجش.
بعدترها و در سال ۸۴ به واسطه تلاشهایش، سمت مدیرعامل سازمان بهینهسازی مصرف سوخت را به کارنامهاش اضافه کرد؛ اما، عمر این جایگاه برای ستاری جوان، یکساله بود؛ اما بعدها معلوم بود که کوله باری از تجربه و نگاه وسیع را برایش به جا گذاشت.
البته او سودای مدیریت در سر نپروراند و دست از آموختن و آموزاندن برنداشت. او همزمان با اینکه پژوهشهای متعددی در حوزه انرژیهای نو انجام میداد، در حوزههای دیگر علمی هم فعالیت کرد و یکی از محققان برگزیده در جشنواره فناوری نانو شد.
تا اینکه سال ۹۲ آمد و با پیروزی حسن روحانی در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران، سورنا ستاری در کنار منتخب ملت قرار گرفت و حکم معاونیاش را در عرصه علم و فناوری دریافت کرد. گر چه جوانترین عضو کابینه یازدهم بود؛ اما مخالف سرسخت خامی و خامفروشی بود و از همان ابتدا، بر این تفکر تاخت. آرزویش شد چشاندن حلاوت دستاوردهای فناوران در کام مردم. جوان بود و برای جوانها، میدانی به گستره همه ایران و با چشماندازی به وسعت جهان گشود؛ آن هم با بهرهمندی از قانون مترقی حمایت از شرکتهای دانشبنیان.
گر چه وادی علم و فناوری، کفشهای فولادین میخواست؛ اما ستاری با همت مدیران مجرب و انگیزه جوانان مستعد، بر سرسختی مسیر غلبه کرد. نشانهاش فعالیت بیش از ۳ هزار شرکت دانشبنیان در پایان کار دولت یازدهم است؛ رقمی که در ابتدای کار، به سختی عدد ۱۰ را نشان میداد.
تلاش ستاری به کمک همکارانش برای ترویج و فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان به مثابه بازوی قدرتمند اقتصاد مقاومتی، زبانزد بود؛ به طوری که ادبیات او از پستوی خاص به گستره عام هجرت کرد. حالا دیگر کمتر کسی است که «اقتصاد دانشبنیان»، «شرکتهای دانشبنیان»، «استارتآپ»، «تحقیقات مرز دانش»، «زیستبوم کارآفرینی»، «نوآوری»، «تجاریسازی»، «توسعه فناوری»، «تولید ثروت از علم» و مواردی از این قبیل را نشنیده و با آنها آشنایی نداشته باشد.
او همزمان یا کمی پیشتر، مسئولیتهای اجرایی دیگری که هر یک اهمیت بسزایی دارند نیز بر عهده گرفته است؛ مثلا: «ریاست بنیاد ملی نخبگان»، «عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی»، «نایبرییس هیات امنای صندوق نوآوری و شکوفایی»، «عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی»، «ریاست هیات امنای پارک فناوری پردیس»، «رییس شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی»، «ریاست هیات امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور»، «عضو هیات امنای موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی»، «ریاست پژوهشگاه صنعت نفت»، «مدیرعامل سازمان بهینهسازی مصرف سوخت کشور»، «ریاست پژوهشکده نانو تکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت» و «ریاست گروه انرژی موسسه مطالعات بینالمللی انرژی».
در نهایت اینکه، حسن روحانی رییس جمهوری منتخب دوره دوازدهم، ۲۵ مرداد ۱۳۹۶، به استناد اصل یکصد و بیست و چهارم قانون اساسی در حکمی «سورنا ستاری» را به عنوان «معاون علمیوفناوری رییسجمهوری» منصوب و ابقا کرد. نگاهی به روند فعالیت جوانترین عضو کابینه یازدهم، این جمله او را که در اول گزارش آمده بود معنادارتر میکند: «شرکتهای دانشبنیان با حضور نیروهای جوان در حال ثروتآفرینی در این حوزه هستند.» و باید دید که آیا زمان چشاندن شیرینی دستاوردهای فناورانه و دانشبنیان، در کام مردم عزیز ایران، فرا رسیده است؟
(همچنین بخوانید: مستعدبرتر باید کارآفرین برتر شود)