تفاهم نامه راه اندازی مرکز نوآوری و شتابدهی فناوری های حوزه کتابداری، اسناد و محتوای دیجیتال میان سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران امضاء شد تا ایجاد زیست بوم کارآفرینی با ایجاد این مرکز در این حوزه شتاب گیرد.
نوپانا به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در ۱۴ مرداد ماه تفاهم نامه "راه اندازی مرکز نوآوری و شتابدهی فناوری های حوزه کتابداری، اسناد و محتوای دیجیتال" به امضای سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران رسید تا گامی مهم برای توسعه زیست بوم کارآفرینی و کمک به فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان برای دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی این حوزه برداشته شود.
با امضای این تفاهم نامه میان این دو سازمان ،حمایت از ایجاد مرکز نوآوری و شتابدهی در این حوزه دنبال و تسریع می شود. بر این اساس انجام اقدامات لازم برای تسریع در اخذ مجوزهای لازم برای تاسیس و آغاز به کار مرکز نوآوری شتاب می گیرد.
با راه اندازی این مرکز از برگزاری رویدادهای فناورانه با مشارکت شرکت های دانش بنیان و شتابدهنده ها در این حوزه حمایت می شود و شاهد توسعه فعالیت های استارتاپی خواهیم بود. شبکه سازی و اتصال شتابدهنده های حوزه کتابداری، اسناد و محتوای دیجیتال اقدام دیگری است که با انعقاد این تفاهم نامه رخ می دهد.
از دیگر اقدامات این مرکز فراهم آوردن محتوا و آموزش های فنی لازم به منظور توانمندسازی تیم های مستقر در شتابدهنده ها شامل بازدیدها و دوره های آموزشی مرتبط با مسائل و چالش های حوزه کتابداری، اسناد و محتوای دیجیتال است.
فعالیت استارتاپ ها و شتابدهنده ها فعال در حوزه تولید محتوا
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در مراسم امضای این تفاهنامه با بیان اینکه گنج بزرگی در کتابخانه ملی نهفته است که می تواند زمینه فعالیت استارتاپ ها و شتابدهنده ها فعال در حوزه تولید محتوا را فراهم کند تاکید کرد: حجم بزرگی از داده در این مرکز وجود دارد که استارتاپ ها با فعالیت در این حوزه می توانند یک بازی برد برد را برای خودشان و سازمان رقم بزنند. زیرا با رونق فعالیت های استارتاپی درآمدهای جدیدی برای سازمان ایجاد می شود.
ستاری با تاکید بر اینکه امروز علاوه بر استارتاپ های خدماتی در حوزه فناوری هم اقدامات خوبی انجام شده است گفت: در دسترس بودن داده ها یکی از اصول سرویس دهی است که استارتاپ های حوزه خدمات به راحتی آن را پیاده سازی کرده اند. اما امروز اتفاق دیگری رخ داده است و آن ورود فناوری های نوین همچون هوش مصنوعی به این حوزه است. اقدامی که موجب بازگشت تعداد زیادی نیروی انسانی به کشور شده و زمینه اشتغال برای افراد تحصیلکرده را فراهم کرده است.
رییس ستاد توسعه فناوری های اقتصاد دیجیتال و هوشمند سازی درباره استفاده از شیوه های نوین فناورانه بیان کرد: استفاده از شیوه های نوین و فناورانه باعث رونق حوزه های بسیاری می شود به عنوان مثال اگر از توسعه زبان فارسی صحبت می کنیم باید این مسیر با استفاده از همین شیوه های نوین پیموده شود.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به فرهنگ غنی کشور گفت: با توجه به دیرینه فرهنگی در کشور هنوز نتوانسته ایم در حوزه تجاری سازی محصولات علوم انسانی درست عمل کنیم که خوشبختانه بخش قابل توجهی از محتوا برای این اقدام در سازمان اسناد و کتابخانه ملی وجود دارد.
ستاری در آخر با اشاره به توسعه همکاری ها با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ابراز کرد: در حوزه توسعه فناوری های جدید آماده همکاری با این سازمان هستیم تا از این طریق فعالیت ها در حوزه های مختلف همچون بازیافت اسناد مدرن تر شود.
توسعه در کشور با راهکارهای نوین محقق می شود
همچنین در این مراسم اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزاری رویداد ویتا را آغازی نوین برای توسعه کسب و کار و گسترش دانش در سطح ملی و بین المللی دانست و گفت:توسعه در کشور با راهکارهای نوین محقق می شود که این توسعه بر مبنای ظرفیت ها، امکانات و سرمایه انسانی محقق می شود.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه درباره نیروی انسانی خلاق گفت:ایران مجهز به نیروی انسانی خلاق است که باید آنها را دید و حفظ کرد. نیرویی که می تواند درهایی نوین از دانش را به رویمان باز کنند.در حوزه علوم انسانی نیازمند نگاهی هستیم که کاربردی کردن علوم انسانی را توسعه دهد.همه آنچه امروز در اختیارمان قرار دارد گام هایی است که نسل جوان و خلاق توانسته آنها را بدست آورد
وی درباره نقش حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ابراز کرد:یک هماهنگی بین دستگاه های دولتی می تواند برای تحقق یک ایده که همان طرح تحول است در سطح ملی شکل گیرد که خوشبختانه معاونت علمی و فناوری همکاری های خوبی در این زمینه با سازمان دارد.
بر اساس این گزارش، نخستین رویداد کارآفرینی «ویتا» توسط کتابخانه ملی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ۱۴ تیر ۱۳۹۸ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آغاز شد تا گامی برای توسعه همکاری واستفاده از ظرفیت نیروی جوان در حوزه هوش مصنوعی و داده برداشته شود. در یک بازه زمانی یک هفتهای از آغاز ثبت نام ۹۰ طرح در خصوص چالشهای فناورانهای که پیشتر در فراخوان ابتدایی اعلام شده بود، به دبیرخانه رویداد ویتا ارسال شد که پس داوری ۴۰ طرح برای ورود به مرحله پیش شتابدهی انتخاب شدند.