فناوریهایی که قرار است رویاهای ما را به حقیقت پیوند بزنند، چندان هم دور از دسترس نیستند و در آیندهای نزدیک، این چشماندازها به کارهایی عادی و روزمره تبدیل میشوند.
نوپانا: چه میشود اگر بتوانید به راحتی از هوای بیابان آب بنوشید، بدون اینکه لازم باشد برای این کار الکتریسیته زیادی را از شبکه خطوط برق مصرف کنید یا یک دکتر بتواند بدون استفاده از حتی یک خراش، از بافت مشکوک به سرطان نمونهگیری کند؟ فناوریهایی که قرار است این رویاها و دیگر رویاهای ما را به حقیقت پیوند بزنند، چندان هم دور از دسترس نیستند. در واقع متخصصان پیشبینی میکنند طی چند سال آینده این چشماندازها به کارهایی عادی و روزمره تبدیل شوند.
در سلسله مطالب پیش رو*، ۱۰ مورد از چنین فناوریهای شگفتانگیز و نوظهوری، انتخاب و بررسی شدهاند:
قسمت اول: شبکههای آموزش عمیق
به گزارش نوپانا، طی۳۰ سال گذشته، تکنولوژیهای بینایی ماشین با پیشرفت روزافزون در انجام وظایف بصری به انسانها کمک میکنند؛ حتی در وظایف سادهای مانند تشخیص چهره در عکسها. اما اخیرا پیشرفتهای چشمگیری در حوزه آموزش عمیق (deep learning) رخ داده که حوزه جدیدی در هوش مصنوعی است و سرانجام کامپیوترها به کمک آن میتوانند انواع تصاویر را بهخوبی انسان یا حتی بهتر از او تفسیر کنند. شرکتها هم اکنون مشغول فروش محصولاتی هستند که از این تکنولوژی استفاده میکنند و به نظر میرسد در آینده بسیاری از مسئولیتهای متعددی که امروزه بر دوش انسان است، از رانندگی کامیون گرفته تا خواندن متن آزمایش برای شناسایی مشکلات افراد، به این تکنولوژی سپرده شود.
(همچنین بخوانید: دوربین هوشمندی که حواسش به همه چیز هست)
پیشرفت اخیر در حوزه آموزش عمیق، رویکردی به نام شبکه عصبی حلقوی (CNN) است که کلید توسعههای بعدی هم به حساب میآید. بهعنوان مثالی از قابلیتهای چشمگیر آن، تصویر حیوانات را در نظر بگیرید. گرچه انسانها به راحتی بین سگ و گربه تفاوت قائل میشوند، CNN به کامپیوتر اجازه میدهد تا حیوانات را با دقتی مشابه انسانها از نظر گونه تشخیص دهد. این سیستم از این جهت موفق است که بهتر میتواند یاد بگیرد و از الگوهای ظریف و گویا در تصاویر برای نتیجه گرفتن استفاده کند.
لازم نیست شبکههای عصبی حلقوی برای شناسایی ویژگیهای خاصی در تصاویر برنامهریزی شوند – مثلا شکل و اندازه گوش حیوان اهمیتی ندارد - در عوض، این شبکه با تمرین مستمر یاد میگیرد به صورت خودکار دنبال این ویژگیها بگردد. برای تمرین دادن CNN با این هدف که بتواند بین سگ انگلیسی و ولزی تفاوت قائل شود، اول باید هزار عکس از حیوانات را به آن نشان دهید که گونههای مختلفی از هر کدام را در بر میگیرند. در لایههای پایینی، سیستم شکل ابتدایی و حاشیههای تصویر را یاد میگیرد. در سطوح بالاتر، سیستم مفاهیم عمیقتر و انتزاعی را یاد میگیرد (مثلا چیزهایی مثل گوشها، دمها، زبان، بافت موها و غیره). وقتی شبکه آموزش گرفت، دیگر میتواند به آسانی نتیجه بگیرد یک تصویر کدام گونه از این حیوان را نشان میدهد.
شبکههای CNN با پیشرفت چشمگیر در واحدهای پردازش گرافیک و پردازش موازی در دهه گذشته بهوجود آمدند، اما اینترنت با ارائه نمونههای بیپایانی از تصاویر دیجیتال برای سیر کردن CNN ها هم در این زمینه موثر بوده است. سیستمهای دید کامپیوتری که از آموزش عمیق بهره میبرند، برای کاربردهای مختلفی توسعه داده میشوند. این تکنولوژی باعث میشود خودروهای بدون سرنشین به شکل امنتر حرکت کرده و بتوانند عابران پیاده را شناسایی کنند. بیمهگذاران کمکم در حال استفاده از ابزارهای آموزش عمیق برای ارزیابی میزان خسارت وارده به خودروها هستند. در صنعت دوربینهای امنیتی، CNN باعث شده درک رفتارهای جمعی آسانتر شود که در نتیجه مکانهای عمومی مثل فرودگاهها از امنیت بیشتری برخوردار میشوند. در کشاورزی، برنامههای آموزش عمیق برای پیشبینی محصول، ارزیابی میزان رطوبت و کمک به شناسایی آفتها قبل از گسترش آن به کار میرود.
آموزش عمیق برای وظایف دیداری در حوزه پزشکی هم تاثیر داشته، چرا که به تشخیص اسکنها و اسلایدهای درمانی کمک کرده و اطلاعات حیاتی در شرایطی ارائه میدهد که در آن فرد آموزش دیدهای برای خواندن اسکنها در دسترس نیست (حالا چه خواندن اسکن باشد، چه معاینه برای کشف بیماری یا بررسی میزان پیشرفت بیماری در پاسخ به یک درمان خاص)؛ مثلا امسال اداره غذا و داروی آمریکا اجازه داد رویکرد آموزش عمیق یک استارتآپ به نام آرتریس (Arterys) برای تصویرسازی از رگهای خونی قلب استفاده شود. هدف از این برنامه شناسایی انواع بیماریهای قلبی است. همچنین در سالی که گذشت، سباستین تران و همکاران او در دانشگاه استنفورد، مقالهای را در ژورنال نیچر (Nature) منتشر کرده و سیستمی را معرفی کردند که سرطان پوست را بهخوبی یک متخصص شناسایی و درجهبندی میکند. محققین اعلام داشتند که اگر چنین برنامهای روی تلفنهای همراه استفاده شود، دسترسی جهانی و ارزانی به خدمت درمانی به وجود میآید؛ همچنین سیستمهایی در دست تولید اند که میتوانند مشکلات چشم دیابتی، سکته، ترک استخوان، آلزایمر و بیماریهای دیگر را شناسایی کنند.
(همچنین بخوانید: رایانه های کنجکاو در راهند)
* قسمتهای مختلف این مطلب، حاصل همکاری مجلههای معتبر Scientific American و World Economic Forum’s Expert Network است.