رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، «بهزاد سلطانی» خبر از نادیده گرفته شدن شرکتهای مرتبط با علوم انسانی و یا شرکتهای مهندسی-طراحی در تعریف شرکتهای دانشبنیان داده است.
به گزارش دیجیاتو، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، «بهزاد سلطانی» خبر از نادیده گرفته شدن شرکتهای مرتبط با علوم انسانی و یا شرکتهای مهندسی-طراحی در تعریف شرکتهای دانشبنیان داده و در گفتوگوی خود با رسانهها یادآور شده که امروزه بازنگری ردهبندی شرکتهای دانشبنیان توسط معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری امری ضروریست.
وی با تاکید بر اینکه تعریف از شرکتهای دانشبنیان در حوزه کاری صندوق نوآوری و شکوفایی نیست، بلکه جزء وظایف کارگروه ارزیابی و تشخخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است، گفت: «صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یکی از اعضای این کارگروه مطالعهای در این زمینه انجام داده و خود کارگروه نیز مطالعاتی در این زمینه انجام داده است و در نهایت جمع تصمیم میگیرد. تمایل ما بر این است که شرکتهای استارتآپی جزو انواع شرکتهای دانشبنیان تعریف شوند تا از این طریق این شرکتها از ابتدا شکل و فرم شرکت به خود بگیرند؛ چراکه این اقدام فواید بسیار زیادی دارد.»
سلطانی درباره خدماتی که این صندوق برای استارتآپها یا شرکتهای دانشبنیان محیا کرده نیز اظهاراتی را بیان کرد و با تاکید بر اینکه در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان میتوانند از تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی صندوق بهرهمند شوند، تاکید کرد: «ما پول نقد به شرکتها نمیدهیم و به آنها اعلام کردیم در صورتی که بخواهند در نمایشگاههای بینالمللی شرکت کنند و یا بخواهند استاندارد خاصی را دریافت کنند، ۵۰ درصد اعتبارات آن از سوی صندوق تامین خواهد شد. علاوه بر آن میتوانیم ۳۰ میلیون تومان نقد مصوب کنیم که به شرکتهای مستقر در پیشرشدهای مراکز رشد و یا استارتآپ هستند، اعطا شود؛ در صورتی که این قابلیت ایجاد و این شرکتها در قالب شرکت ثبت شوند میتوانیم از آنها حمایت کنیم.»
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تعریف فناوری را کاربردی کردن دانش میداند و با این تفسیر معتقد است که شرکتهای دانشبنیان در حوزه علوم انسانی نیز در جرگه شرکتهای فناور قرار میگیرند. او معتقد است که باور غلطی درباره علوم انسانی و حوزه نوین استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان وجود دارد که به موجب آن خط فاصلهای بین این دو کشیده شده که باید پاک شود: «البته تصمیمگیری نهایی در این زمینه نیاز به تعیین معیارهای مشخص دارد که کدام فعالیت در علوم انسانی در لبه مرز دانش است و باید دانشبنیان حساب شود.»
سلطانی در خصوص شرکتهای فناور فعال در حوزه نظریهپردازی، توضیح داد: «نظریهپردازی در حوزه فنی و مهندسی نیز مطرح است و نظریهپردازی در علوم انسانی و فنی دانشبنیان محسوب نمیشود. از آنجایی که علوم انسانی در اجتماع کاربرد دارد و کاربردی که در سطح بالا با استفاده از دانش باشد، میتوان فناوری به شمار آورد. صندوق صرفا موسسات و شرکتهای ثبت شده دانشبنیان را حمایت میکند و حمایت از استارتآپها در معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری و یا در مراکز رشد و پیش رشد پارکهای علم و فناوری میسر است.»
مدتهاست صحبت از قوانین نهچندان کاربردی کشور در حیطه شرکتهای استارتآپی و دانشبنیان به میان میآید و اکثر کارشناسان معتقدند که قوانین موجود نمیتواند تمامی ابعاد این شرکتها را دربربگیرد و لزوم وضع قوانین جدید را از ضروریات آینده این اکوسیستم میدانند. بهزاد سلطانی نیز در صحبتهای خود پیشنهاد داده تا با تغییر و تعدیل قانون به سوی حمایت از این نوع استارتآپها برویم. بهنظر میرسد طلسم این موضوع در سال جدید شکسته شود و استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان که امروزه جزو اصلیترین منابع تولیدات ملی به شمار میروند بیشتر و بیشتر مورد حمایت قرار بگیرند.