دارا خسروشاهی، روز یکشنبه هفته گذشته بهعنوان مدیرعامل جدید شرکت اوبر (Uber) معرفی شد. در این مطلب قصد داریم مسیر زندگی این مدیر موفق ایرانی را مرور کنیم.
نوپانا به نقل از گجتنیوز: روز یکشنبه، هیات مدیره شرکت اوبر (Uber)، دارا خسروشاهی، مدیرعامل شرکت اکسپدیا (Expedia) را بهعنوان مدیرعامل جدید این غول تاکسیرانی جهان انتخاب کرد. این شغل برای خسروشاهی ۴۸ ساله، در صورتی که آن را بپذیرد، تبدیل به یک نقطه عطف خواهد شد. او اکنون در کانون توجه و در قله ارزشمندترین استارتآپ سیلیکونولی ایستاده است؛ یعنی شرکتی که بیش از ۶۰ میلیارد دلار ارزش دارد و همواره بهدلیل رشد درخشان، زیر ذرهبین قرار گرفته است. در ادامه مطلب، داستان باورنکردنی زندگی دارا خسروشاهی را از مهاجرت به آمریکا و تبدیل شدن به یک شخص بزرگ و با نفوذ در دنیای تکنولوژی مطالعه خواهید کرد.
۱. دارا خسروشاهی ۴۸ سال سن دارد. او در ایران متولد شده و اکنون یک شهروند آمریکایی است.
۲.خسروشاهی در یک خانواده ثروتمند به دنیا آمد. خانواده او از بنیانگذاران چندین کارخانه تولید دارو، مواد شیمیایی و مواد غذایی بوده است. در همان سالهای انقلاب جمهوری اسلامی ایران بود که خانواده دارا به آمریکا مهاجرت کردند.
۳. دارا خسروشاهی به همراه خانوادهاش در سن ۹ سالگی به آمریکا مهاجرت کرد. خانواده دارا به همراه یکی از عموهایش به تریتاون (Tarrytown) نیویورک، شهری نسبتا پرجمعیت در ساحل شرقی رودخانه هادسون و ۲۵ مایلی شمال منهتن نقل مکان کردند. عمارت راکفلر که در تصویر زیر مشاهده میکنید در سال ۱۹۰۶ میلادی در این مکان ساخته شده بود.
۴. دارا و پسرعموهایش در یک مدرسه دبستان خصوصی در تریتاون به نام مدرسه هاکلی مشغول به تحصیل شدند. پیش از آن افرادی مانند جورج همیلتون و یک میلیاردر به نام فرد کوک (Fred Koch) در همین مدرسه درس میخواندند. دارا خسروشاهی، سالهای اول حضور در آمریکا را به یاد میآورد و میگوید این نقل مکان برای بزرگترها سختتر بود. بچهها توانستند با هم کنار بیایند و این اتفاقات برای ما سرگرمکننده بود.
۵. حسن خسروشاهی، یکی دیگر از عموهای میلیاردر دارا بود. او پس از مهاجرت از ایران به کانادا رفت و یک شرکت الکترونیک به نام فیوچر شاپ (Future Shop) را تاسیس کرد. او سپس یک شرکت هولدینگ داروسازی و موسیقی را راهاندازی کرد.
۶. همه اینها بدان معناست که اعضای خانواده خسروشاهی همگی جزو افراد موفق تجارت و دنیای فناوری بودهاند.
۷. برادر دارا یعنی کاوه خسروشاهی، مدیر بانک آلن اند کو (Allen & Co) است. آلن اند کو یک بانک سرمایهگذاری است که بیشتر با کنفرانس منحصربهفرد سانوی (Sun Valley) شناخته میشود. در این کنفرانس، بزرگترین اشخاص عرصه فناوری، رسانهها و کسبوکارها حضور پیدا میکنند. چند پسر عموی وی نیز در بخش اجرایی گوگل حضور دارند. امیر خسروشاهی، دیگر پسرعموی دارا است که در سال گذشته، پس از این که اینتل استارتآپ هوش مصنوعی نروانا (Nervana) را به قیمت ۴۰۰ میلیون دلار خرید به شرکت اینتل رفت. پسرعموهای دوقلوی دارا خسروشاهی یعنی علی و هادی پرتوی نیز در سال ۲۰۰۹ میلادی، استارتآپ خود را به قیمت ۲۰ میلیون دلار به مایاسپیس (MySpace) فروختند.
۸. پس از بهدست آوردن مدرک مهندسی برق در دانشگاه براون، دارا خسروشاهی کار خود را در امور مالی آغاز کرد. وی در دهه ۹۰ میلادی در آلن اند کو مشغول به کار شد و هنوز هم گاهی اوقات در کنفرانس معروف سانولی (Sun Valley) شرکت میکند.
۹. او نقش مهمی را در شبکه تلویزیونی کابلی یو.اس.ای نتورک (USA Networks) ایفا کرد و تلاشهایی را در زمینه استریمینگ انجام داد. دارا خسروشاهی در این مورد میگوید من یک شکست کامل خورده بودم. هزینه استریم محتوا بسیار بیشتر از هزینه تبلیغاتی بود که شما باید انجام میدادید و هر چه این کار بهتر انجام میشد، چیز بیشتری از دست میرفت.
۱۰. با وجود فروتنیهای خسروشاهی در گفتههای فوق، او بهطور کامل شکست نخورد. در سال ۲۰۰۱ میلادی، دارا خسروشاهی به همراه بری دیلر، معاملهای را برای خرید شرکت اکسپدیا (Expedia) از مایکروسافت به قیمت ۱.۳ میلیارد دلار انجام دادند.
۱۱.دو ماه بعد حادثه ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد و این حادثه علاوه بر تلفات جانی که در پی داشت، موجب ضربه خوردن به صنعت گردشگری و مسافرتی نیز شد. این یک زمان تعیینکننده برای خسروشاهی بود. بری دیلر در این باره عنوان کرد که مردم میخواهند به زندگی و مسافرت کردن ادامه دهند و ما نیز فرصتی برای خروج از این بحران داشتیم.
۱۲. خسروشاهی چند سالی را به عنوان رئیس مالی و استراتژی IAC یا InterActive Corp (یک شرکت اینترنتی آمریکایی که صاحب ۵۰ نام تجاری در ۴۰ کشور دنیاست و دفتر مرکزی آن در نیویورک واقع شده است) سپری کرد. تا این که شرکت اکسپدیا در سال ۲۰۰۵ به او به عنوان مدیرعامل و بری دیلر به عنوان رئیس رسید.
۱۳. در طول این دوازده سالی که او مدیرعامل اکسپدیا بود، این شرکت به بزرگترین آژانس مسافرتی آمریکا تبدیل شد. درآمدها از ۲.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۵ به ۸.۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ رسید. خسروشاهی مانند مربیاش، بری دیلر و سایر اعضای خانوادهاش، سازنده یک مجموعه برند شد و اکنون اکسپدیا دارای برندهایی چون هوماوی (HomeAway)، تریواگو (Trivago)، اوربیتز (Orbitz)، هتلزداتکام (Hotels.com) و تراولوسیتی (Travelocity) شده است.
۱۴. سهام شرکت نیز به خوبی در این سالها رشد کرده است و از ۱۰۹ دلار به ازای هر سهم در سال گذشته به سطح ۱۴۰ دلار افزایش پیدا کرده است.
۱۵. هیات مدیره اکسپدیا بسیار از عملکرد خسروشاهی رضایت داشت و در سال ۲۰۱۵ مبلغ هنگفت ۹۱ میلیون دلار را به او پاداش داد. این اضافه بر دستمزد ۴ میلیون دلاری خسروشاهی بود تا وی بیشترین دریافتی را در بین مدیران در آن سال داشته باشد.
۱۶. این مبلغ بخشی از یک قرارداد کاری طولانیمدت بود که بیش از ۵ سال به طول میانجامید و بخش بزرگ دیگری از این قرارداد در صورتی به خسروشاهی تعلق میگرفت که او تا سال ۲۰۲۰ میلادی در شرکت باقی میماند و ارزش سهام شرکت نیز به ۱۷۰ دلار میرسید.
۱۷. با این وجود به نظر میرسد که قرار است دارا خسروشاهی با مبلغ ۱۸۰ میلیون دلار، اکسپدیا را پیش از رسیدن به پایان قراردادش و به جیب زدن این سهام بزرگ ترک کند.
۱۸. خسروشاهی که در یک زندگی و شغل با ثبات به سر میبرد، احتمالا شغل اوبر را قبول نمیکند مگر این که به خوبی تامین شود. اوبر نیز پیش از این چندین سرمایهگذار خود را میلیاردر کرده بود و اگر خسروشاهی نیز در این شرکت خوب کار کند میتواند در اوبر به هر چه میخواهد برسد.
۱۹. دارا خسروشاهی منتقد جدی سیاستهای دونالد ترامپ است و همیشه از ممنوعیت قانون مهاجرت ترامپ و اظهارات او در مورد حادثه شارلوتسویل صحبت میکند. او اخیرا در یکی از توییتهای خود نوشت که من همیشه منتظر لحظهای هستم تا رئیس جمهور ما به انتظاراتی که از دفتر ریاست جمهوری آمریکا میرود پاسخ بگوید اما او بارها و بارها شکست خورده است.
۲۰. خسروشاهی از لحاظ خصوصیات رهبری کاملا با تراویس کالانیک (Travis Kalanick)، مدیرعامل قبلی اوبر، متفاوت است. وی شخصیتی آرام و دوستانه دارد و کارمندان اکسپدیا او را در رتبهبندی گلسدر (Glassdoor) به میزان ۹۴ درصد تایید کردهاند.
۲۱. دارا خسروشاهی یک گیک واقعی است. وی عاشق بازی ورلد آف وارکرفت (World of Warcraft) و دستیار صوتی الکسای آمازون است و باور دارد فناوریهایی مانند جستجوی صوتی میتوانند آینده را تغییر دهند.
۲۲. او در سال ۲۰۱۲ با سیدنی شاپیرو ازدواج کرد. این زن و شوهر خود را دانشمندان علمی تخیلی مینامند. آنها عروسی خود را در لاسوگاس برگزار کردند و همسر دارا در مراسم عروسی، تیشرتی از گروه موسیقی اسلایر (Slayer) پوشیده بود. آنها اکنون چهار فرزند دارند.
(همچنین بخوانید: رقابت غولهای حوزه حملونقل فناورانه)