آزادکاری و کارآفرینی شباهتهای زیادی دارند؛ مانند راهاندازی کسبوکار یا ساختن برند شخصی؛ اما دارای تفاوتهای بسیاری نیز هستند که در انتخاب آنها نقشی تعیینکننده دارند.
نوپانا به نقل از زومیت: امنیت کاری روزبهروز در حال کاهش پیدا کردن است و اکثر افراد برای کنترل کردن آینده خود به دنبال راهاندازی کسبوکار خودشان هستند. ناگفته نماند که تکنولوژی هم نقش پررنگی در این زمینه دارد. این روزها شما با یک جستوجوی ساده به منابع، بودجهها، تحقیقات بازار و فرصتهای بازاریابی دسترسی خواهید داشت. یکی از مشکلاتی که در این زمینه مطرح میشود این است که بسیاری از افراد خوداشتغال نمیدانند در گروه افراد آزادکار قرار میگیرند یا کارآفرین هستند.
یک فرد آزادکار شخصی است که برای کار و پروژههایی که انجام میدهد، پول دریافت میکند. این افراد معمولا مینویسند، طراحی میکنند، مشاوره میدهند، کارهای مالیاتی انجام میدهند یا اینکه کاغذ دیواری نصب میکنند. درواقع آزادکاری یکی از آسانترین راههای راهاندازی یک کسبوکار جدید است.
کارآفرینان معمولا با استفاده از سرمایه شخص دیگری یک کسبوکار بزرگ ایجاد میکنند. آنها حتی زمانی که خواب هستند، پول درمیآورند. کارآفرینان روی رشد و مقایسه سیستمهایی که ساختهاند، تمرکز میکنند. اگر هنوز نمیدانید جزء کدام دسته هستید، در ادامه ۵ تفاوت اصلی آزادکاری و کارآفرینی را به شما خواهیم گفت:
۱- شما اغلب زمان خود را صرف چه کاری میکنید؟
افراد آزادکار مانند کارمندان یک شرکت برای میزان ساعاتی که کار میکنند، حقوق میگیرند. بهعنوان مثال اگر شما نویسنده هستید و هر هفته ۳۰ ساعت از زمان خود را صرف نوشتن میکنید، بر اساس همین میزان ساعت کاری حقوق میگیرید. همچنین گاهی اوقات آزادکارها بر اساس پروژههایی که انجام میدهند، حقوق میگیرند. بهعنوان مثال اگر طراح سایت هستید، بعد از اینکه کار طراحی سایت را به پایان رساندید حقوق خود را دریافت خواهید کرد. علاوه بر این، آزادکارها خودشان ساعت کاری، مشتریها و پروژههای خود را انتخاب میکنند. درواقع آنها اگر کار خود را بهطور منظم انجام دهند، میتوانند درآمد ثابت و تضمینشده داشته باشند. اغلب افراد آزادکار درگیر انجام دادن پروژهها هستند. بهعنوان مثال یک نویسنده در مورد نحوه استفاده مشتریها از یک محصول و یک مشاور با ارائه راهکارهایی برای سازگاری بیشتر یک کسبوکار با محیط زیست حقوق دریافت میکند.
کارآفرینان زمان خود را با مدیریت کارهای دیگران سپری میکنند. آنها تیمی دارند که کارهایشان را تا حدودی انجام میدهند؛ بنابراین بیشتر روی ساختن کسبوکار خود تمرکز میکنند. بهعبارتدیگر، آنها برای انتشار مطالب در یک وبلاگ پول دریافت نمیکنند، بلکه یک تیم از نویسندگان دارند تا محتوای مورد نظرشان را برای آنها تولید کنند. کارآفرینان درآمد ثابت تضمینشده ندارند و زمانی که کسبوکارشان رشد کند، پاداش خود را دریافت خواهند کرد.
۲- آیا احساس میکنید برای شخص دیگری کار میکنید؟
یکی از مهمترین سؤالهایی که برای مشخص شدن تفاوت بین آزادکاری و کارآفرینی باید از خودتان بپرسید این است آیا احساس میکنید برای شخص دیگری کار میکنید یا خیر؟ بعضی از آزادکارها احساس میکنند برای شخص دیگری کار میکنند؛ مخصوصا اگر مدت زمانی طولانی برای یک شرکت بزرگ کار کرده باشند. گاهی اوقات آزادکارها ۴۰ ساعت از زمان خود را در هفته برای انجام پروژه یک مشتری سپری میکنند. درواقع آنها هم برای اتمام پروژههایی که باید انجام دهند، زمان محدودی دارند و این به آنها کمک میکند برنامه خود را بهتر زمانبندی کنند؛ اما گاهی اوقات ممکن است احساس کنند خودشان رئیس خودشان نیستند.
کارآفرینان رئیس یک کسبوکار هستند. آنها تعداد زیادی مشتری دارند و دیگران را مدیریت میکنند و از این نظر تفاوت بزرگی با آزادکارها دارند. کارآفرینان مهلت اتمام پروژه، نیازمندیها، کارها و مسئولیتها را خودشان تعیین میکنند.
۳- آیا بابت مهارتها و ایدههای خودتان حقوق دریافت میکنید؟
آزادکارها بابت مهارتها و کارهایی که در انجام آنها متخصص هستند، پول دریافت میکنند. بهعنوان مثال اگر شما در زمینه عکاسی دارای استعداد هستید، میتوانید در ازای انجام این کار پول دریافت کنید. اگر با نویسندگی و کدنویسی آشنایی دارید، میتوانید بر اساس مهارتها و دانش خود در این زمینه یک کسبوکار راهاندازی کنید.
کارآفرینان بابت ایدهها و چشماندازهای خود پول درمیآورند. درواقع آنها میتوانند با ایدههای جدید و باورهای خودشان از یک شرکت یا کارخانه قدیمی استفاده کنند و محصولاتی با طراحی و امکانات جدید ارائه دهند.
(همچنین بخوانید: با استانداردهای مدرن دنیای کارآفرینی همگام شوید)
۴- آیا شما یک محصول یا خدمت را به فروش میرسانید؟
همانطور که پیشتر گفتیم، آزادکارها بابت مهارتهایشان پول دریافت میکنند. آنها مدت زمانی صرف آموزش و توسعه استعدادها و مهارتهای خود کردهاند و اکنون از این راه درآمد کسب میکنند. آنها همچنین محدودیتهای خودشان را میدانند. مثلا اگر شخصی کار کدنویسی انجام میدهد، به این معنا نیست که به تمام زبانهای برنامهنویسی آشنایی دارد؛ بهعنوان مثال حرفهای بودن در اچتیامال (HTML) به معنای تسلط به زبان جاوا (Java) نیست و پروژههای آن باید به فرد متخصص این زبان سپرده شود.
کارآفرینان محصول یا خدمات خود را میفروشند. این محصول میتواند یک ماشین ریشتراش، اسباببازی یا یک محصول دیجیتال مانند اپلیکیشن باشد. آنها ایده ساخت یک محصول را ارائه میدهند و مسئولیت طراحی، ساخت نمونههای اولیه و تولید و بازاریابی آن را بر عهده دارند. این کار نیازمند زمان و سرمایهگذاریهای قابل توجه است.
۵- هدف نهایی شما چیست؟
آزادکارها و کارآفرینان اهداف متفاوتی دارند. هدف یک آزادکار این است که یک کار ثابت و بدون رئیس داشته باشد تا بتواند به مرور زمان مشتریهای بیشتری جذب کند و کیفیت و حقوق خود را افزایش دهد. اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، آزادکارها میخواهند یک کسبوکار موفق داشته باشند و آن را بهراحتی مدیریت و کنترل کنند. آنها دوست دارند خودشان مشتریهای خودشان را تعیین کنند و پروژههای چالش برانگیز یا پرسود را انتخاب کنند.
هدف کارآفرینان این است که از طریق فروش بیشتر محصولات، یک درآمد ثابت و زیاد داشته باشند. بهعبارتدیگر، آنها بر ساختن و نگهداری سیستمهای کسبوکار خود تمرکز میکنند و برای انجام این کار یک تیم حرفهای استخدام میکنند.
آزادکاری یا کارآفرینی؟
اگر شما هم میخواهید به جمع میلیونها نفری بپیوندید که خود اشتغال هستند، میتوانید با بررسی نکات ذکرشده ببینید کدام یک از آنها بیشتر با روحیات شما سازگار است. آزادکارها یکی از مهارتهای خود را که تجربه بیشتری در آن دارند، مانند نویسندگی یا طراحی وب انتخاب میکنند. آنها دوست دارند از خلاقیت خود برای کمک به دیگران استفاده کنند. آزادکاری ریسک کمتری دارد و اگر احساس میکنید مهارتهای لازم را دارید، این کار میتواند شروع خوبی برای راهاندازی کسبوکار شما باشد.
اگر اهل ریسک کردن هستید و میخواهید دنیا را عوض کنید و همچنین مجموعهای از چند مهارت دارید، کارآفرینی گزینه بهتری برای شما است. کارآفرینان کارهایی مانند جذب سرمایهگذار، شبکهسازی و سخنرانیهای لازم را خودشان باید انجام دهند. بنابراین اگر روحیه کاری دارید و از اینکه در مرکز توجه قرار بگیرید نمیترسید، پس شک نداشته باشید که باید کارآفرینی را انتخاب کنید.
(همچنین بخوانید: ۲ بال پرواز بهسوی قله کارآفرینی)