باهوش بودن یک اتفاق تصادفی نیست. شما باید با آگاهی کامل، طوری از مغزتان مراقبت کنید که بیشترین بهرهوری را داشته باشد.
نوپانا: باهوش بودن یک اتفاق تصادفی نیست. شما باید با آگاهی کامل، طوری از مغزتان مراقبت کنید که بیشترین بهرهوری را داشته باشد.
تج تادی، عصبشناس، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت مایندمیز (MindMaze) است. او تمام عمر خود را صرف شناخت و یادگیری عملکرد مغز کرده است. شرکت او در حال حاضر یک شرکت پیشرو در زمینه تکنولوژی مغز به شمار میآید. شرکت (MindMaze) در حال ساخت نسل بعدی تعاملات ماشین و مغز انسان است. هدف آنها این است که با استفاده از محصولات مراقبت از سلامتی، کیفیت زندگی را بالا ببرند.
تادی معتقد است که همه مردم باید در مورد نگهداری و مراقبت از مغز، اطلاعات کامل داشته باشد. ما نیز قصد داریم در ادامه این مقاله شما را بیشتر با این موضوع آشنا کنیم.
۱. هر مغزی منحصربهفرد است و ساختار خاص خودش را دارد
این یعنی شما باید روشهای متناسب با عملکرد مغز خودتان را پیدا کنید. تادی میگوید: «هر شخصی قدرت یادگیری و تعامل متفاوتی دارد و هر نوع آن از یک بخش مختلف و خاص مغز استفاده میکند. بهعنوان مثال یادگیرندههای شنوایی از قدرت شنوایی خود برای یادگرفتن تجارب استفاده میکنند. در صورتی که یادگیرندگان بصری از قدرت بینایی خود برای یادگیری مسائل جدید استفاده میکنند.
اگر شما هم یادگیرنده شنوایی هستید و قصد دارید سطح یادگیری خود را بالا ببرید، باید استراتژی بسیار بهتری نسبت به شبیهسازی ساده پیدا کنید. بهترین راه، یافتن استراتژیهای یادگیری چندمنظوره است.» این قانون در مورد همه صادق است. هیچ موقع فکر نکنید روش مناسب برای شما، برای دیگران نیز مفید و کارآمد است.
۲. هیچ موقع برای یادگیری دیر نیست
انعطافپذیری سیستم عصبی یا نوروپلاستیسیتی، در تمام طول زندگی دوام دارد؛ بنابراین هیچ موقع برای یادگرفتن موضوعات جدید دیر نیست. در واقع دانش جدید بر مبنای اطلاعات موجود در مغز ما ساخته میشود؛ بنابراین هر چقدر اطلاعات بیشتری داشته باشید، قدرت یادگیریتان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
تادی میگوید: «مهمترین نکتهای که باید به یاد داشته باشید این است که یادگیری نیازمند تکرار کردن است. اگر هدف مشخصی داشته باشید و بتوانید حافظه خود را تقویت کنید، آنگاه میتوانید عملکرد آن را بهبود دهید.» رهبران میتوانند از این روش برای رشد خود و افراد تحت رهبری خود استفاده کنند.
۳. فعالیت فیزیکی باعث سلامت مغز میشود
مغز انسان به مواد شیمیایی مانند اندورفین که در نتیجه ورزش کردن در بدن آزاد میشوند، نیاز دارد. تادی میگوید: «فعالیت فیزیکی، فرآیند آزادسازی مواد شیمیایی لازم برای رشد را تحریک میکند؛ مواد شیمیایی که بر سلامت سلولهای مغزی، ساخت عروق خونی جدید و حتی افزایش تعداد سلولهای مغز نیز تأثیر میگذارند.» سادهترین رژیم ورزشی، همان رژیمی است که به آن علاقه دارید. ثبات داشتن بسیار مهم است؛ بنابراین فعالیت ورزشی را پیدا کنید که دوست دارید و از انجام آن لذت میبرید.
(همچنین بخوانید: ۲۴ روش برای تاثیرگذاری بیشتر بر افراد )
۴. مغز، شبکه اجتماعی اصلی است
تادی اهمیت نورونهای بازتابی را اینگونه توصیف میکند: «سلولهای مغزی در نتیجه انجام یک عمل یا مشاهده آن هنگامی که توسط دیگران انجام میشود، واکنش نشان میدهند. اگر نمیتوانید خودتان را در موقعیت فرد دیگری تصور کنید، هرگز قادر نخواهید بود یک رهبر تأثیرگذار باشید. شما با تقویت مهارتهای شنوایی، خواندن و نگاه کردن به یک مسئله از دیدگاه دیگران، میتوانید میزان خودآگاهی و همدلیتان را افزایش دهید.»
۵. همه مغزها، محرکهای احساسی دارند
همه مغزها قدرت تصمیمگیری بر مبنای منطق دارند؛ اما هیچ مغزی همیشه تصمیمهای منطقی نمیگیرد. احساسات تأثیر بسیار زیادی دارند و حتی میتوانند قدرت افکار منطقی را خنثی کنند. احساسات همچنین سیستم جایزه و مجازات را تغذیه میکنند. بازخورد مثبت، انگیزه بیشتری نسبت به ترس یا خجالت ایجاد میکند. اما بازخورد منفی باعث ناامیدی میشود و همین موضوع بر عملکرد شما یا همکارانتان تأثیر میگذارد.
تادی میگوید: «در موقعیتهای سخت یا استرسآور، بهخوبی گوش بدهید و سؤالهای طرف مقابل را تحلیل کنید. برای پاسخ دادن عجله نکنید. احساسات خود را کنترل کنید تا بتوانید دید منطقی و بهتری پیدا کنید.» اگر پیش از پاسخ دادن احساسات طرف مقابل را نیز در نظر بگیرید، بهتر میتوانید او را متقاعد کنید.