علیرضا توکلی کاشی، کارشناس بازار سرمایه: شرکتی که به سود عملیاتی بالای ۱۰ میلیارد تومان در سال دست یابد، به بلوغ کافی برای ورود به بورس رسیده است
نوپانا به نقل از استارتاپ 360: علیرضا توکلی کاشی، کارشناس بازار سرمایه معتقد است شرکتهای استارتاپی که به فروش بالای یک صد میلیارد تومان و کسب سود ۱۰ میلیارد تومانی در سال رسیدهاند، دیگر استارتاپ نیستند و میتوان آنها را در میان هفتاد درصد از شرکتهای دارای سهام ممتاز بورس ایران برشمرد.
علیرضا توکلی کاشی، کارشناس بازار سرمایه در برنامه اینترنتی بورسی «سوت پایان» با موضوع ورود شرکتهای فناوری محور به بورس، در پاسخ به این سوال که آیا ورود استارتاپها به بورس باعث بروز مشکل در بازار سرمایه کشور خواهد شد، گفت: «بازار سرمایه کشور نسبت به سالهای گذشته تغییر کرده و اکنون شرکتهای متنوعی از صنایع گوناگون در آن حضور دارند. ابتدا تنها شرکتهای نساجی حضور داشتند، اما به مرور شرکتهای سرمایهگذاری، سیمانی، بانکها، فولادیها و حتی شرکتهای هتلداری و تولید محصولات غذایی نیز به این بازار وارد شدند. شرکتهایی که هماکنون به آنها استارتاپ میگویند بخشی از اقتصاد کشورمان هستند و جای آنها در تالار شیشهای خالیست.»
این کارشناس بازار سرمایه اذعان کرد از میان ۹۱۱ شرکت حاضر در بورس و فرابورس ایران، بیش از هفتاد درصد آنها فروشی کمتر از صد میلیارد تومان و سود عملیاتی کمتر از ده میلیارد تومان در سال دارند. توکلی کاشی افزود: اگر فروش یک شرکت به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان در سال برسد، معمولا سود عملیاتی آن از ۱۰ میلیارد تومان بالاتر است. «در واقع میتوان گفت چنین شرکتی در میان هفتاد درصد از شرکتهای دارای سهام ممتاز بورس ایران قرار دارد.» به اعتقاد توکلی کاشی شرکت استارتاپی که چنین شرایطی را داشته باشد، دیگر استارتاپ نیست و به بلوغ کافی برای ورود به بازار سرمایه رسیده است.
توکلی کاشی در خصوص اینکه گفته میشود شرکتهای استارتاپی برای بازار سرمایه ناشناخته هستند، گفت: «شرکتهایی همچون اسنپ، ایرانسل، دیجیکالا، کافهبازار، دیوار و امثال آنها با سابقه حداقل پنج تا پانزده سال، برای عموم مردم شناخته شده هستند و به درآمدهای بالایی دست یافتهاند که به راحتی به نقطه شکست نخواهند رسید. اکنون زمان آن است که بازار سرمایه بر روی این شرکتها کار کند و پذیرای ورود آنها باشد.»
توکلی کاشی افزود: «بازار سرمایه آینه اقتصاد کشور است. اکنون که شرکتهایی نظیر تپسی، اسنپ، دیجیکالا و برخی دیگر بخشی از اقتصاد کشور را به دست گرفتهاند، باید نمایندگانی هم در بورس داشته باشند.» به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه بروز این اتفاق سبب میشود تا بازار بورس کشور تنوع پیدا کند و نیز صاحبان سرمایه علاقهمندِ سرمایهگذاری در این حوزه، در عوض سرمایهگذاری مستقیم در آن شرکت، از طریق بورس این کار را انجام دهند.