لزوم توجه به سرمایهگذاری استارتاپی در سال «رونق تولید» و اقدامات لازم برای رفع موانع کارآفرینان ایرانی
نوپانا: رهبر انقلاب در پیام نوروزی آغاز سال ۱۳۹۸ به آحاد ملت ایران، ضمن نامگذاری سال پیش رو به عنوان «رونق تولید»، مشکل اساسی و فوری کشور را همچنان مشکل اقتصادی دانستند و در تشریح آن فرمودند: «چنانچه تولید به راه بیفتد، هم میتواند مشکلات معیشتی را حل کند، هم میتواند استغناء کشور از بیگانگان و دشمنان را تامین کند، هم میتواند مشکل اشتغال را برطرف کند، هم حتی میتواند مشکل ارزش پول ملی را تا حدود زیادی برطرف کند.»
استارتاپها و تولید ناخالص داخلی
تولید ناخالص داخلی یکی از مهمترین معیارهای اندازهگیری در اقتصاد است. تولید ناخالص داخلی در بر گیرنده مجموع ارزش کالاها و خدمات نهایی است که در طی یک دوره معین (معمولاً یک سال) در داخل یک کشور تولید میشود.
لذا کارشناسان اعتقاد دارند امروزه استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان و خلاق به علت نوآوری در ارائه خدمات و محصولات و ایجاد ارزشافزوده بالا، سهم بسزایی در رشد تولید ناخالص داخلی دارند و سرمایهگذاری در آنها میتواند یکی از مهمترین ابزارهای «رونق تولید» باشد.
تولید ناخالص داخلی و افزایش قدرت اقتصادی
دکتر سید امیر سیاح، مدیر گروه مطالعات محیط کسب و کار مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در همین زمینه میگوید: «در هر اقتصادی، مهمترین شاخص اقتصادی، تولید ناخالص داخلی است که هم قدرت اقتصادی را میسنجد و هم به اشتغال مرتبط و با آن هم جهت است و به تعبیری نشاندهنده سطح رفاه اقتصادی جامعه هم هست. بر همین مبنا اگر تولید، راه بیفتد همه مشکلات دیگر اقتصادی هم به تدریج حل میشود.»
او ادامه میدهد: «نتیجه رونق تولید، رشد اقتصادی کشور خواهد بود، رشد اقتصادی کشور هم مستلزم و ملازم ایجاد اشتغال است.»
دکتر سیاح میگوید: «وقتی که تولید در کشور فعال بشود، چرخه اقتصاد کشور هم فعال میشود و کالای بیشتری مبادله و مصرف میشود که نتیجتاً معیشت عمومی هم بهتر میشود.
برای همین هم میتوان کلید اصلی حل مشکلات کشور را برداشتن موانع تولید ملّی و تحریک تولید و رونق بخشیدن به آن دانست.»
همت برای رفع موانع تولید و سرمایهگذاری
سید امیر سیاح میگوید: «رونق تولید در کشور ما در شرایط فعلی کاملاً شدنی است به شرط اینکه مسئولان همت داشته باشند و تا میتوانند موانع تولید را برطرف کنند و تولیدکننده را از قید و بندهایی که به پای آن بسته شده است، آزاد کنند. اگر این کار انجام بشود، رونق اقتصادی و پیرو آن منفعتهای دیگر -یعنی اشتغال و بهبود معیشت- نصیب مردم میشود. باید دعا و تلاش کنیم که مسئولان اجرایی کشور موانع تولید و سرمایهگذاری را از سر راه بردارند و ثانیاً مسیرهای نامولد موازی تولید را ببندند.»
نقش کارآفرینان و سرمایهگذاران در رونق تولید
مدیر گروه مطالعات محیط کسب و کار مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره نقش حاکمیت و مردم در رونق تولید میگوید: «مردم در رونق تولید، نقش محوری و اصلی را دارند و دولت، هموارکننده و انگیزه دهنده و راه است.»
او ادامه میدهد: «کارآفرینها، فنآفرینها، سرمایهگذارها و صادرکنندهها از میان مردم بیرون میآیند. خداوند در نهاد بشر میل به کارآفرینی و خلق و اکتساب ثروت را نهاده است.»
ضرورت رفع موانع پیش روی کارآفرینان در سال رونق تولید
دکتر سیاح درباره چالشهای این مسیر میگوید: «مشکل بزرگ امروز ما این است که مسیر برای تولید و کارآفرینی هموار نیست و هزاران قانون و مقررات و بخشنامه و رویه اجرایی، دست و پای تولیدکننده و کارآفرین ایرانی را بسته اند.»
او ادامه میدهد: «در ۱۰سال اخیر قوانین زیادی برای کم شدن این موانع تصویب شده ولی مشکل اینجاست که انگیزه برای رفع موانع تولید وجود ندارد. اثر نامگذاری سال۹۸ باید ایجاد نهضت رفع موانع تولید در ایران باشد.»
مدیر گروه مطالعات محیط کسب و کار مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اعتقاد دارد امسال دیگر نباید اجازه بدهیم برای نام سال همایش برگزار کنند و تابلو و بیلبورد بزنند.
او میگوید: «مردم مشتاق و آماده کارآفرینی هستند. این مسئولان هستند که باید محیط کسب وکار را هموار و امن کنند و مسیرهای رانتی و نامولد را با قوانین مالیاتی، مسدود کنند. ماده۷ قانون اصل۴۴ برای تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار را اجرا و احکام قانونی مالیات بر عایدی سرمایه و حذف رانت های ضد تولیدی را فوراً اجرا کنند. اینها اولین و فوریترین سیاستهاست. سیاستهای اجرایی زیادی وجود دارد که کارآفرینهای بالقوه و مستعد ایرانی را به میدان میآورد و بالفعل میکند.»