فضا؛ آخرين خط مقدم سرمايه‌گذاری
به مناسبت روز فناوری فضایی؛ قسمت سوم ۱۰

فضا؛ آخرين خط مقدم سرمايه‌گذاری

توسط عباس خاراباف | ۱۳۹۶/۱۱/۱۴ - ۰۹:۰۰ | ۸ دقیقه

سرمايه‌گذاري آينده روي متخصصان فضايي، ماهواره‌ها و گردشگري کهکشاني است.

نوپانا: در این قسمت به موضوع «صندوق‌های سرمایه‌گذاری فضایی» می‌پردازیم.

صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري فضايي

سال گذشته، گروه سرمايه‌گذاري جسورانه «سرافيم کپيتال» نخستين صندوق اختصاصي «سرمايه‌گذاري فضايي» را به راه انداخت. اين صندوق - که قرار است سرمايه‌اش تا ٨٠ ميليون پوند افزايش يابد - تاکنون توانسته است علاوه بر تعدادي از ثروتمندان، پشتيباني شرکت هوايي ايرباس و دولت انگلستان را هم به دست آورد که مشتاقانه براي حمايت از صنعت فضايي اين کشور، ٣٠ ميليون پوند از طريق بانک اقتصاد انگليس (BB Bank) در آن سرمايه‌گذاري کرده است.

«مارک‌بوگت» مديرعامل اين صندوق مي‌گويد اگرچه سرافيم در هر چيز مرتبط با فضا سرمايه‌گذاري مي‌کند، تمرکز اصلي آن روي شرکت‌هايي است که با توسعه برنامه‌هاي کامپيوتري، روي استخراج داده‌هاي ماهواره‌اي کار مي‌کنند تا «آنها را سودمند كنند». شرکت‌هايي که چشم سرافيم را گرفته‌اند، طيف گسترده‌اي از لجستيک و کشاورزي گرفته تا حمل‌ونقل دريايي و خرده‌فروشي را شامل مي‌شوند. تنوع اين شرکت‌ها به حدي است که به گفته «بوگت»، گاهي اوقات آنها خودشان را جزء شرکت‌هاي «فناوري فضايي» به شمار نمي‌آورند. بعضي از اين استارت‌آپ‌ها نيز در زمينه «اينترنت اشيا» فعاليت مي‌کنند؛ در حالي‌ که استارت‌آپ‌هاي ديگري هم هستند که روي «شهرهاي هوشمند» کار مي‌کنند.

با‌وجود اين، نکته مشترک بين تمام اين شرکت‌ها اين است که همه آنها به شبکه روبه‌رشدي از ماهواره‌ها متکي‌اند که به دور زمين در حال گردش هستند. «بوگت» مي‌گويد: «وقتي مردم به يک صندوق سرمايه‌گذاري فناوري فضايي فکر مي‌کنند، اغلب به ياد معدن‌کاوي فضايي و موشک‌ها مي‌افتند». او که شرکت‌هايي مانند اوبر - که يک اپليکيشن اشتراک خودرو است - را جزء «حمل‌ونقل‌هاي فضايي» به شمار مي‌آورد، مي‌گويد: «کافي است ماهواره‌ها را خاموش کنيد و آن‌گاه اين شرکت ديگر وجود خارجي ندارد. اوبر با اهرم داده‌هاي فضايي توانسته است بر بازار سلطه پيدا کند». اگرچه حداقل جذب سرمايه سرافيم ١٠٠ هزار پوند است و مدل اقتصادي‌اش هم نامعلوم است، اما ديگر صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري - که براي سرمايه‌گذاران خرده‌پا قابل‌دسترس‌تر هستند - به اين موضوع روي خوش نشان داده‌اند. «موراي رايت»، يکي از شرکاي مؤسسه مشاوره مالي «پارک‌واک ادوايزورز» مي‌گويد او در استارت‌آپ‌هايي سرمايه‌گذاري مي‌کند که در زمينه خردکردن «ابرداده‌ها»ي به‌دست‌آمده از ماهواره‌ها براي شرکت‌هاي ارتباطي فعاليت مي‌کنند؛ درحالي‌که ديگران روي نوشتن برنامه‌هايي با هدف رديابي بسته‌هاي پستي سرمايه‌گذاري مي‌کنند. به گفته «رايت» اين موضوع براي شرکت‌هايي مثل آمازون که بخشي (حتي درصد ناچيز) از فروش خود را به دليل تحويل اشتباه بسته‌ها از دست مي‌دهند، اهميت زيادي دارد. يکي از مديران صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري، درباره سفارش فعلي غول‌هاي صنعت ارتباطات به استارت‌آپ‌هاي ماهواره‌اي مثالي مي‌زند.

به گفته وي، اين شرکت‌ها مي‌خواهند بدانند دارندگان تلفن همراه که در يک شهر خاص از شبکه آنها استفاده مي‌کنند، در يک لحظه مشخص در چه نقطه‌اي قرار دارند. اما دليلش چیست؟ آنها بخشي از «هدف‌گيري زميني» شرکت هستند. اگر يک مشتري از جلوي قهوه‌فروشي زنجيره‌اي استارباک رد شود، اما وارد فروشگاه نشود، در آينده فروشگاه مي‌تواند آگهي تخفيفي براي اين مشتري به تلفن همراهش ارسال کند. صندوق سرمايه‌گذاري ديگري به نام «داونينگ پارتنرز» رويکردي تقریبا متفاوت اتخاذ کرده و اقدام به خريد يک «ايستگاه زميني» در کورنوال کرده‌ است. «جاناتان راس»، يکي از شرکاي اين صندوق مي‌گويد: «داونينگ معمولا در تجارت‌هاي خسته‌کننده سرمايه‌گذاري مي‌کند؛ به همين دليل ما تعداد زيادي زيرساخت و ملک خريده‌ايم». با وجود‌اين، «گونهيلي» که يک ايستگاه ماهواره‌اي است، يکي از سرمايه‌گذاري‌هاي «فناورانه»تر «داونينگ» است.

«گونهيلي» در دوراني که تماس‌هاي تلفني بين‌المللي با استفاده از آنتن‌هاي زميني غول‌آسا منتقل مي‌شد، در مالکيت شرکت مخابراتي بي.تي بود. «راس» مي‌گويد: «با فرارسيدن عصر فيبرهاي نوري، اين سايت بي‌استفاده شد و بي.تي تصميم گرفت از شر آن خلاص شود». امروزه، آنتن‌هاي غول‌آساي «گونهيلي» در قرارداد با تعدادي از شرکت‌هايي هستند که اقدام به بارگيري (دانلود) داده‌هاي ماهواره‌هاي عبوري از فراز آن مي‌کنند. «راس» مي‌گويد: «آزمايشگاه‌هاي زميني يکي از مشتريان ما هستند.

تعداد بسيار زيادي از اين ايستگاه‌هاي زميني وجود دارد، اما اکثر آنها با تمام ظرفيت مشغول کار هستند. در واقع، هر ماهواره به يک آنتن نياز دارد که اختصاصا به سوي آن نشانه رفته باشد». گروه بهره‌بردار «گونهيلي» در ابتدا اين محل را از بي.تي اجاره کرده بودند. «راس» مي‌گويد: «ما ازآنها پشتيباني کرديم و سرمايه لازم براي خريداري و سپس بازسازي آنتن را در اختيارشان قرار داديم. در عوض بخشي از سهام آنها را در اختيار گرفتيم». اين آنتن در حال حاضر با همکاري آژانس فضايي انگلستان در مزايده‌هاي ناسا هم شرکت کرده است. در واقع، آنها اميدوارند به نيابت از آژانس فضايي اروپا، بتوانند به گره پايش مأموريت مريخ تبديل شوند.

قسمت‌های پیشین:
قسمت دوم

برچسب‌ها: فضاکسب‌و‌کارفضانوردیاستارت‌آپ
به اشتراک بگذارید: تلگرام توییتر لینکدین لینک کوتاه:

درباره عباس خاراباف

عباس خاراباف

عباس خاراباف دانش آموخته مهندسی هوافضا است. او از سال ۱۳۸۴ به صورت حرفه‌ای در رسانه‌های مختلف به روزنامه‌نگاری علمی و ترویج دانش و فناوری مشغول بوده است. عباس خاراباف سابقه سردبیری، دبیری تحریریه و دبیر سرویسی چندین نشریه معتبر را دارد.