دکتربهادریفرد: سرمایهگذاری خارجی میتواند فضای کسبوکار داخلی را بهبود بخشیده و آن را با اقتصاد جهانی پیوند میدهد.
نوپانا: هفته گذشته مصاحبه تفصیلی با دکتر عبدالرضا بهادریفرد، معاون توسعه صنعت و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات ایران در نوپانا منتشر شد که با استقبال جامعه فعالان استارتآپی ایران همراه بود. در اینجا گزیده آن مصاحبه، بازنشر میشود تا مروری بر مهمترین بخشهای آن بیندازیم.
- نسبت سرمایهای که از جانب بازار سرمایه یا سرمایهگذاران خطرپذیر جذب شده است، در برابر ارزش تجاری آنها کمتر از 10 درصد است. به همین دلیل حتی در اوج بحران اقتصادی دنیا که اغلب صنایع گرفتار رکود بودند، استارتآپهای نوآورانه روندی رو به رشد داشتهاند.
- ورود سرمایههای خارجی میتواند دستیابی به بازارهای صادراتی را به کمک سرمایهگذاران همان کشور تسهیل کرده و سبب رشد صادرات غیرنفتی کشور شود.
- براي تحقق اين امر سیاستها و قوانین كشور، بايد از جذب سرمايهگذار حمايت كند. در این راستا اطلاعرسانی و تبلیغات مناسب در سطح جهان در خصوص تأمین امنیت سرمایه برای سرمایهگذاران خارجی نيز حائز اهميت است.
- نخستین جرقههای آغاز فعاليت استارتآپها در روزهایی زده شد که کشورمان زیر شدیدترین و ظالمانهترین تحریمهای بینالمللی قرار داشت.
- استارتآپهای بزرگ و موفق ایرانی به لطف ایدههای جوانانی ایجاد شده که به دلیل تخصص و قابلیتهای خود این فرصت را هم داشتهاند تا در صدها شرکت بینالمللی و مشهور اروپایی و امریکایی کار کنند، اما به رغم همه مشکلات، فشارها و محدودیتها، در داخل کشور ماندند و با آموختن از تجربیات موفق داخلی و خارجی، کسبوکار خود را به راهاندازی کردند.
- در هیچ جای دنیا دولتها حامی استارتآپها نیستند و نمیتوان انتظار داشت که هزینه رشد استارتآپها را دولتها پرداخت کنند.
- نقش دولتها در جهان در اینگونه مشاغل به این صورت است که شرایط رشد کسبوکارها و زمینه پیشرفت آنها را فراهم میکنند که بیشتر شامل قوانینی در راستای بهبود فضای کسبوکارهاست.
- خوشبختانه در کشور ما هم شتابدهندههای خصوصی همزمان با اوج گرفتن موج استارتآپی، فعال شدهاند. تأمین سرمایه اندک، ارائه امکانات عمومی نظیر فضای کاری و زیرساختهای فنی و همچنین حمایتهای حقوقی و قانونی از مهمترین خدماتی است که در این مراکز ارائه میشود.
- سرمایهگذاری خارجی باید به شرط ورود تکنولوژی به کشور صورت گیرد و شرط مهمتر از آن، ورود سیستمهای نوین مدیریتی است.
- مشارکت سرمایهگذاران خارجی و جذب سرمایههای خارجی در فعالیتهای تولیدی و صنعتی از مهمترین روشهای تأمین منابع لازم برای پیشرفت کشورهای در حال توسعه است به همین دلیل سرمایهگذاری خارجی یکی از ابزارهای اصلی توسعه محسوب میشود.
- در مورد مزایای سرمایهگذاری خارجی معمولا مواردی چون دستیابی به منابع مالی جدید، ایجاد اشتغال، انتقال دانش مدیریت و فناوری و دستیابی به بازارهای جدید ذکر میشود؛ اما علاوه بر همه این موارد، سرمایهگذاری خارجی در فضای داخلی کشور میتواند دو نقش منحصر به فرد ایجاد کند؛ اول بهبود فضای کسبوکار داخلی و دوم پیوند بیشتر با اقتصاد جهانی.
- براساس سرفصلهای تعیین شده از جانب مقام معظم رهبری ما باید اقتصادی درونزا و برونگرا را در دستور کار خود قرار دهیم. این موضوع بدان معناست که اقتصاد مقاومتی باید ضمن تکیه بر تواناییهای داخلی به دنبال جذب سرمایهگذاری خارجی و حضور تجار و بازرگانان دیگر کشورها در زیرساختهای اقتصادی کشور باشد.
- ایران پتانسیل و ظرفیتهای بسیار زیادی برای جذب سرمایهگذاران خارجی دارد که میتوان از آن سود جست.
- امروزه بسیاری از کشورهای جهان با جذب سرمایههای خارجی سعی در تغییر روند اقتصاد داخلی کشور خود دارند زیرا تمامی فعالان حوزه اقتصاد بر این باورند که سرمایهگذاری خارجی به خصوص در دانش و تکنولوژی میتواند در توسعه اقتصادی کشورها تأثیری بهسزا بگذارد.
- سرمایهگذار خارجی به دنبال محلی امن برای سرمایهگذاری است که بتواند هم مصرف داخلی را برطرف سازد و هم صادرات خود را به سهولت انجام بدهد.
- اقتصادی که مقاوم باشد میتواند مصرف داخلی را حفظ کند و اگر بازار خارجی را از دست داد، با پیشبینی انجام شده آن را با بازارهای موازی جایگزین کند. لذا اقتصاد مقاومتی، از سرمایهگذاری خارجی استقبال میکند و این نوع سرمایهگذاری را مانع تحقق مفهوم استقلال نمیداند.
- خدمات ارائه شده از طرف كسبوكارهاي داخلي بايد بتواند با خدمات مشابه خارجي رقابت كند و توقعات مردم را برطرف سازد.
- سرمایهگذاری در استارتآپها، از ابزارهای مهم برای بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای این نوع کسبوکارها است. با این اقدام شرکتهای داخلی قدرت ایستادگی در برابر فشارهای رقبای خود را پیدا میکنند.
- برخی از شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، برای رقابت با شرکتهای خارجی، حدود دو سالی است که به سراغ راهاندازی و تقویت استارتآپها رفته و یا مراکز نوآوری راهاندازی کردهاند.
- مسئولان و دست اندرکاران باید با اقدامات سنجیده و برنامهریزی صحیح، زمینه توسعه شرکتهای داخلی را فراهم کنند. دولت بايد راه ورود و حضور شرکتهای بینالمللی فناوری اطلاعات را به داخل کشور مرحله به مرحله و با درایت و هوشمندی باز کند، در غیر این صورت، بخش عمدهای از بازارهای داخلی در اختیار رقبا قرار میگیرد.
- شرکتهای بینالمللی، ذائقهسنجی شرکتهای داخلی را ندارند و شرکتهای داخلی باید قدر این فرصت را بدانند.
- با عنایت به اینکه رئیس جمهور محترم مسئله اشتغال را مهمترین نیاز کشور اعلام کرده است و اگر ایجاد اشتغال را به عنوان موتور محرک توسعه اقتصادی کشور بدانیم، باید حمایت از استارتآپها و کسبوکارهای نوپا را در اولویت قرار دهیم.