مراقبه یا مدیتیشن، راه مناسبی برای غلبه بر استرس بوده و در عین حال، باعث ایجاد تغییراتی در مغز افراد می شود و نوع تغییرات بستگی به نوع تمرینات مدیتیشن دارد.
شرکت کنندگان تحت آزمایشات مختلفی از جمله MRI قرار گرفتند تا محققان بتوانند تغییرات مغزی در طول این دوره ۳ ماهه را شناسایی کنند.
ورونیکا انگرت (Veronika Engert) متخصص علوم عصبشناسی در موسسه ماکس پلانک و یکی از نویسندگان مطالعه گفت: از تغییرات ایجاد شده در مغز طی این دوره ۳ ماهه مدیتیشن بسیار شگفتزده شدیم، چراکه این زمان چندان طولانی نیست.
مدیتیشن مبتنی بر ذهنیت (mindfulness-based meditation) بخشی از این مطالعه بود. از شرکت کنندگان خواسته شد این تمرینات را به مدت روزانه ۳۰ دقیقه و ۶ روز در هفته انجام دهند. تمرینات شامل تمرکز بر تنفس در زمان بسته بودن چشم ها بود.
پس از ۳ ماه، ضخیم شدن قشر پیش پیشانی (prefrontal cortex) مغز گزارش شد. این منطقه مسئول تفکر پیچیده، توجه و شخصیت است.
بخش دیگر این مطالعه مبتنی بر صلاحیت اجتماعی موثر (socio-effective competency) شامل مدیتیشن با گرایش به سمت مهربانی، قدردانی و برخورد با احساسات دشوار بود. این تمرینات نیز باعث ایجاد تغییرات مغزی منحصربفردی شد.
بخش سوم مطالعه، مدیتیشن مبتنی بر مهربانی (compassion-based meditation) بود که به افراد در درک بهتر دیدگاه های دیگران کمک میکرد. پاسخ شرکتکنندگان به موقعیتهای استرسزا مانند مصاحبههای شغلی یا امتحانات مدرسه مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج بدست آمده نشان داد افرادی که این تمرینات مدیتیشن با سطوح پایینتر کورتیزول - هورمون استرس - مواجه شده و درنتیجه، کمتر از سایرین در شرایط استرس زا با مشکل مواجه شدند.