نقش استارتآپها در فردای تولیدات و سهم بازار فناوریهای رباتیکی و مکاترونیکی در ایران و جهان چیست؟
نوپانا: رباتیک، مکاترونیک و هوش مصنوعی، واژههایی که همین امروز هم در زندگی ما نقش دارند و به نوعی تا دهه آینده، بخش قابل توجهی از محصولاتی که در زندگی روزمره با آنها سر و کار داریم یا در صنایع مختلف برای ما کار میکنند، از تمامی یا بخشهای مهمی از این فناوریها استفاده خواهند کرد. در این میان، کارآفرینان، شرکتهای دانشبنیان و صنایع نوپا نقش قابل توجهی را ایفا میکنند. با کوچک شدن بدنه دولتها و پررنگتر شدن نقش شرکتهای خصوصی، در آینده این گروهها هستند که باید نقش اول را در تولید محصولات مکاترونیکی و رباتیکی ایفا کنند.
کارآفرینی در این بخش، ویژگیهای خاص خود را دارد. شاید مهمترین نکتهای که باید به آن توجه شود، این است که جدای تمامی تعاریف و قواعد و روشهای مرسوم و غیر مرسوم در دنیای سیستمهای دانشبنیان و شرکتهای نوپا، باید در نظر داشت که در اینجا با مفهومی با نام میانرشتهایها روبرو هستیم. میانرشتهای به معنای رشتههایی ترکیبی از چندین رشته مادر است که یا افراد در آن میانرشتهای تحصیل کردند و یا با ترکیبی از فارغالتحصیلان در رشتههای مادر، در یک بخش میانرشتهای قرار است فعالیتی را با هدفی علمی و تجاری آغاز نمایند. میان رشتهایها به دلیل نوپا بودن هنوز قواعد مشخصی ندارند، اما مهمترین نکتهای که باید بدانیم این است که اینگونه محصولات با مدیریت دانش و تولید و محتوا که خاص یک رشته تخصصی است تولید نمیشوند، بلکه مجموعه متنوعی از تخصصها یا افرادی که آنها نیز میانرشتهای خوانده و دارای نگاهی میانه به تمامی مسائل هستند، در تولید این محصولات سهیم میباشند. این مسئله کار تولید در این بخش را تا حدی سخت و در عین حال تا حدی هم راحت میکند. سختی کار در اینجا قرار دارد که اصولا در این رشتهها، نگاه متمرکز و منسجم به یک موضع معنی ندارد و راحتی کار در اینجاست که افراد تحصیلکرده در رشتههایی مانند مکاترونیک از ابتدا به ترکیب مجموعهای از تولیدات و دانشهای موجود برای خلق یک فناوری نوین عادت دارند.مدیریت شرکتی که هدف تولید محصولات میانرشتهای دارد، نیاز به درک مفاهیم میانرشتهای و مهمتر از همه نگاهی چند وجهی به بیان مسئله و همچنین ارائه راه حل مسئله دارد.
(همچنین بخوانید: آموزش به رباتها در فضای مجازی)
از نگاه ملی و بینالمللی، فردای بسیاری از صنایع در ایران و جهان نیازمند تولیدات ابزارهای رباتیکی و مکاترونیکی است. از انواع رباتهای خانگی، رباتهای صنعتی، رباتهای پرنده، جراح و... در اینگونه از محصولات میتوان نام برد که صنایع و فرهنگ استفاده از فناوری را تغییر خواهند داد و مشاغل و تحصیلات جدیدی را بوجود میآورند. همین امروز در فروشگاههای بزرگ کشور جاروبرقیهای رباتیک برای فروش قرار گرفتهاند و در کارخانهها انواع رباتها مشغول به کار هستند.
(همچنین بخوانید: رباتها پزشکانی زبردست میشوند)
وجود بیش از ۱۰۰۰ هسته آموزشی رباتیک در مدارس کشور و تیمهای بسیار فعال دانشجویی و دانشآموزی، نشان از یک ظرفیت بالای علاقهمند دارد و با نگاهی ساده و جستجوی واژههایی مانند رباتیک شاهد آن خواهیم بود همین روزها که ما بیشتر نگاه مسابقاتی به رباتیک داریم، صدها محصول رباتیکی در کشورهای مختلف دنیا از مرحله تست به مرحله ورود به زندگی روزانه مردم وارد شدهاند و دیر یا زود به بازارهای ما خواهند رسید. در اینجا سوالی که مطرح میکنم این است: نقش ما در فردای تولیدات و سهم بازار فناوریهای رباتیکی و مکاترونیکی در ایران و جهان چیست؟
(همچنین بخوانید: ابزاری که اشیای سنگینتر از خود را بلند میکند)