رادمان ربیعی، معاون سرمایهگذاریهای جسورانه گروه مالی فیروزه گفت: «برای سنجش اکوسیستم استارتاپی معیار مشخصی وجود ندارد و خوب یا بد بودن شرایط به نظر افراد بستگی دارد.»
نوپانا: رادمان ربیعی در خصوص حمایتهایی که گروه فیروزه از اکوسیستم استارتاپی انجام داده است میگوید: «نمیتوان کارهایی که صورت گرفته است را در قالب حمایت بیان کرد. زیرا بیشتر فعالیتهایی بوده که انجام گرفته است.»
ربیعی ادامه داد: «سه سال پیش یک واحد جداگانه با هدف سرمایهگذاری در اکوسیستم استارتاپی راهاندازی کردیم تا بهواسطه آن و صندوق سرمایهگذاری جسورانه بورسی، به دنبال استارتاپهایی هستیم که بتواند دغدغههای مورد نیاز ما را رفع کند.»
حال اکوسیستم استارتاپی به حال اقتصاد مربوط است
رادمان ربیعی در خصوص اوضاع اکوسیستم استارتاپی گفت: «برای سنجش اقتصاد موارد واضحی همچون تورم یا رشد اقتصادی وجود دارد ولی برای اکوسیستم استارتاپی شاخص اندازه گیری نداریم و همه حرفهای گفته شده براساس دیدگاههای شخصی بیان میشود. مثلا یک شرکتی که نتوانسته به آرزوهایش برسد، احساس شکست میکند و در مقابل شرکتی که توانسته به اهداف خود دست یافته و نقدینگی خوبی داشته باشد، حال اکوسیستم را خوب میداند.»
به گفته رییعی برای بررسی حال اکوسیستم استارتاپی، باید هر حوزه کسبوکاری را بهصورت جزئی بررسی کرد. ربیعی افزود: «اکوسیستم نمایی از اقتصاد ایران است. در همه صنایع شرکتهای استارتاپی در حال فعالیت هستند و رشد کردهاند اما در کل شاخصهایی از اقتصاد کشور مطلوب نیست.»
رادمان ربیعی در پاسخ به سوال آینده وضعیت اقتصادی کشور گفت: «اگر جواب این سوال وجود داشت که حال اقتصاد الان مناسب بود ولی از دیدگاه من با اشتغالزایی، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری، فعالیت بخش خصوصی، رگولیشن در جهت تسهیل فرایندها و فعالیتهای اقتصادی میتواند به بهتر شدن اقتصاد کمک کند.»
ربیعی در خصوص آینده سرمایهگذاران خارجی نیز گفت: «از نظر قانونی شرایط برای ورود سرمایهگذاران خارجی فراهم است اما از نظر عملیاتی محدودیتهای بسیار زیادی وجود دارد. به نظر من با ایجاد ساختارهای بومی مثل صندوقهای جسورانه بورسی، پول بیشتری درگیر این اکوسیستم میشود که باعث گسترش اقتصاد، اشغالزایی و افزایش درآمد مردم خواهد شد.»
یکی از خوبیهای فرایند سرمایهگذاری از طریق صندوقهای بورسی، شفافیت موجود در این کار است. زیرا نظارت سازمان بورس و سازمان حسابرسی روی آن بوده و توسط افراد متخصص انجام میشود.
ربیعی در خصوص ورود استارتاپها به بورس نیز گفت: «ورود استارتاپها به بورس برای سرمایهگذاران این حوزه یک راه خروج و یا قیمتگذاری داراییهای خود است. از طرفی هدف صندوقهای جسورانه سرمایهگذاری و کسب سود است اما باید پس از چند سال از استارتاپ خارج شود.»
در پایان میتوان گفت استارتاپهای ایرانی سرشار از دغدغه و مشکل هستند اما دید خلاقانه، سختکوش و تکنولوژیهای جدید باعث شده مشکلات و سختیها را تحمل کرده و با صبر خود در راه ساخت اکوسیستم نوآوری کشور تمام همت خود را به کار گیرند.