افرادی که چندتکلیفی هستند، کارهای نیمهکاره زیاد و ذهن مشوشی خواهند داشت.
نوپانا: هنگام خواندن این متن به چه کار دیگری مشغول هستید؟ آیا همزمان چیزی میخورید یا در حال نوشتن ایمیل هستید؟ آیا همزمان از تلفنهمراه، تبلت و کامپیوتر خود استفاده میکنید؟
تمایل به انجام همزمان چند کار یا همان «چند تکلیفی» بودن، در همه وجود دارد و در بعضیها این میل بیشتر است. مردم بر این باورند که چند تکلیفی بودن از علائم یک ذهن موثر و پربازده است. اما این فرضیه غلط است.
مغز شما خوشحال نمیشود
انجام همزمان چند کار باعث میشود مغز احساس پرمشغله بودن داشته باشد، اما سیستم بدن و مغز برای اینگونه کار کردن خوب نیستند. جابجایی بین تکالیف، بازده را بهشدت پایین میآورد. سوخت و ساز مغز نیز دچار اخلال میشود و منظم عمل نمیکند. یعنی جای اینکه خون و اکسیژن در منطقه خاصی بیشتر شود، بین چند منطقه رفت و آمد میکند و به اندازه کافی به هیچکدام نمیرسد.
چندتکلیفی بودن، سطح آیکیو را پایین میآورد
تحقیقات نشان میدهند ضریب هوشی افرادی که در حین کار، حواسشان بهوسیله تماس تلفنی، ایمیل و پیام پرت میشود، به اندازه کسانی که مواد مخدر مصرف میکنند، در معرض آسیب دیدن است و میتواند بهراحتی تا ده نمره پایینتر بیاید.
اولویتبندی کنید
هرچقدر هم سرتان شلوغ باشد، هر بار تمرکز اصلی خود را روی یک مساله بگذارید. کارها را از مهمترین تا کماهمیتترین فهرست کنید و یادتان باشد اهمیت و فوریت کارها را در نظر بگیرید.
(همچنین در اینباره بخوانید: فرمول اولویتبندی کارها)
از امروز شروع کنید
تصمیم بگیرید که روزی 60 تا 90 دقیقه روی یکی از تکالیف اصلی خود تمرکز کنید، بدون اینکه کوچکترین کار یا عامل بیرونی مزاحمی وجود داشته باشد. مثلا میتوانید تلفن همراه خود را خاموش کرده و به اطرافیان خود بگویید در آن زمان مزاحم شما نشوند. در برابر عوامل ناخواسته هم تا حد امکان مقاومت کنید. اگر این عادت را مدتی حفظ کنید، پس از مدتی شکستن آن دشوار میشود.
به علم اعتماد کنید و از انجام چندکار همزمان با هم دست بکشید، تا هم ذهن و هم کسبوکار شما پیشرفت بهتری داشته باشد.