سرزمین ایران از دیرباز مهد دانشمندان و اندیشمندان بزرگ بوده و خدمات بسیاری در حوزه دارو، ریاضیات، فلسفه و سایر علوم ارائه داده است.
به گزارش دیجیاتو، در سال های اخیر نیز ایرانیان تلاش کرده اند با سرمایه گذاری در زمینه تولید علم به دوران طلایی خود بازگردند و در حوزه هایی مانند دانش هوافضا، علوم هسته ای، توسعه داروها و سلول های بنیادی پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته اند.
البته در این بین فعالیت استارتآپهای ایرانی نیز با سرعت بالایی رشد یافته و تقریبا برای اکثر خدمات استارتاپی موجود در دنیا می توان یک نمونه ایرانی هم پیدا کرد. در واقع فضای استارتاپی ایران مانند بسیاری از نمونه های نوپای دیگر، با تقلید از استارتاپ های موفق بین المللی کار خود را آغاز کرده و با توجه به موفقیت کارآفرینان ایرانی ساکن کشورهای دیگر، آینده روشنی برای آن قابل انتظار است.
اگر پیگیر اخبار دنیای تکنولوژی باشید حتماً اسم «دارا خسروشاهی» به گوشتان خورده است؛ یک ایرانی که چندی پیش مدیرعامل کمپانی ارزشمند «اوبر» شد. اما چند ایرانی دیگر را می شناسید که در دنیای فناوری و به خصوص منطقه مشهور «سیلیکون ولی» عملکرد موفقی داشته باشند؟
در ادامه فهرستی از کارآفرینان ایرانی موفق در سیلیکون ولی را مشاهده می کنید که توسط علیرضا طهماسب بنیانگذار پروژه «Blocks» (نخستین ساعت هوشمند ماژولار دنیا) تهیه شده است. البته باید در نظر داشت که این لیست تنها شامل ایرانیان فعال در سیلیکون ولی بوده و افرادی مانند انوشه انصاری، دکتر فیروز نادری و دکتر نادر انقطاع در این فهرست حضور ندارند:
دارا خسروشاهی: مدیرعامل سابق کمپانی مسافرتی «Expedia» و مدیرعامل کنونی اوبر.
علی و هادی پرتوی: علی هم مؤسس شرکت تبلیغات اینترنتی «LinkExchange» بوده و هادی نیز از هم مؤسسان کمپانی خدمات تلفنی «Tellme» است. این دو کمپانی بعدها توسط مایکروسافت خریداری شدند و جالب است بدانید که برادران پرتوی از سرمایه گذاران اولیه فیسبوک، دراپ باکس، اوبر، Airbnb ،Zappos و چندین استارتاپ دیگر بوده اند. این دو برادر همچنین مؤسسه غیرانتفاعی «Code.org» را نیز با هدف آموزش علوم کامپیوتر و برنامه نویسی به دانش آموزان راه اندازی کرده اند.
امیر خسروشاهی: هم مؤسس کمپانی هوش مصنوعی «Nervana» که به قیمت ۴۰۰ میلیون دلار توسط اینتل خریداری شد.
شروین پیشه ور: هم مؤسس و رئیس اجرایی هایپرلوپ وان و همچنین هم مؤسس و مدیر اجرایی مؤسسه سرمایه گذاری «Sherpa Capital». وی قبلاً مدیر اجرایی مؤسسه سرمایه گذاری «Menlo» بوده و سرمایه گذاری در اوبر و «Warby Parker» را رهبری نموده است. آقای پیشه ور بنیان گذار «WebOS» نیز بوده است.
پیر امیدیار: بنیانگذار eBay.
پژمان نوزاد: هم مؤسس و مدیر اجرایی شرکت سرمایه گذاری «Pear» که در استارتاپ هایی مانند LendingClub ،Gusto ،Guardant Health ،Philz Coffee ،DoorDash، دراپ باکس و چندین نمونه دیگر سرمایه گذاری کرده است. آقای نوزاد همچنین در گذشته تحت همکاری با شرکت سرمایه گذاری «Amidzad» (عمیدزاد) در PayPal نیز سرمایه گذاری کرده است.
آرش فردوسی: هم مؤسس و مدیر فناوری دراپ باکس.
امید کردستانی: مدیر تجاری ارشد سابق گوگل و رئیس اجرایی کنونی توییتر.
باب ماینر: هم مؤسس «Oracle».
کیوان بیک پور: هم مؤسس و مدیر اجرایی «Periscope» که توسط توییتر خریداری شد.
بابی یزدانی: هم مؤسس و مدیر اجرایی شرکت های سرمایه گذاری «Cota Capital» و «Signatures Capital» که از این طریق در گوگل، دراپ باکس، اوبر، Bonobos، Bina، Salesforce و چند شرکت دیگر سرمایه گذاری کرده است. او اخیرا کمپانی نرم افزاری «Saba Software» را تأسیس کرده و سهام آن را در اختیار دارد.
سعید عمیدی: بنیانگذار و مدیرعامل مرکز فناوری «Plug and Play» که یکی از بزرگترین مؤسسات حمایت از استارتاپ ها و سرمایه گذاری اولیه در سیلیکون ولی است.
شان راد: بنیانگذار Tinder.
لیلی صرافان: مدیرعامل کمپانی خدماتی «Home Care Assistance» با بیش از ۶۵۰۰ کارمند و بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار درآمد سالانه.
علی روغنی: مدیرعامل پروژه «Continuity» به ارزش یک میلیارد دلار برای شتابدهنده استارتاپ «YCombinator». آقای روغنی پیش از این در پست مدیر مالی ارشد پیکسار و همچنین مدیر مالی ارشد و مدیر اجرایی ارشد توییتر نیز فعالیت کرده بود.
کامران الهیان: رئیس و هم مؤسس شرکت سرمایه گذاری چندمرحله ای «Global Catalyst Partners» که پیش از این کمپانی تولیدکننده نیم رسانای «Cirrus Logic» و چند شرکت دیگر در این زمینه را تأسیس نموده است.
محسن معظمی: مدیر اجرایی شرکت فناوری «Columbus Nova». وی قبلاً یکی از مشاوران ارشد کمپانی سیسکو بوده و پیش از آن نیز شرکت سیستم های تجاری استنفورد را بنا نهاده که توسط «Kurt Salmon» خریداری شده است.
شین تجارتی: مدیرعامل بخش کشورهای در حال توسعه کمپانی هانیول (Honeywell). کمپانی مذکور در فهرست فورچون ۱۰۰ رتبه ۷۳ را در اختیار دارد.
حسین اسلامبولچی: مدیر عامل سابق آزمایشگاه ها و همچنین مدیر فناوری بین المللی سابق AT&T.
فرهاد محیط: کارآفرین و بنیانگذار استارتاپ های Flipagram ،BizRate و Shopzilla که همگی به فروش رفته اند.
علی وهاب زاده: هم مؤسس و مدیرعامل «Chariot» که توسط فورد خریداری شد.
داریان شیرازی: بنیانگذار پلتفرم تبلیغاتی «Radius» برای کسب و کارهای کوچک که موفق به جذب سرمایه ۸۰ میلیون دلاری شد.
فرزاد ناظم: مدیر فناوری سابق یاهو که در حال حاضر به همراه همسرش نوشین هاشمی مدیریت چند سازمان خیریه و غیرانتفاعی را بر عهده دارد.
سالار کمانگر: مدیرعامل سابق یوتوب و هفتمین کارمندی که پس از آغاز فعالیت گوگل به این کمپانی پیوسته بود.
پدرام کیانی: مدیر مهندسی اوبر.
بیژن ثابت: شریک اصلی سرمایه گذاری شرکت «Spark Capital» در توییتر و تامبلر.
شاهین فرشچی: شریک کمپانی «Lux Capital» در سرمایه گذاری روی کمپانی های فعال در زمینه فناوری های عمیق.
تورج پرنگ: مشاور ارشد بخش توسعه سازمانی کمپانی خدمات اینترنتی «GoDaddy»، مدیر اجرایی سابق پلتفرم وکیل یابی آنلاین «UpCounsel»، مشاور ارشد بخش استراتژی «Webs» و بنیانگذار پلتفرم ارتباطی «Jaxtr».
شایان زاده و الکس مهر: بنیانگذاران پلتفرم دوست یابی «Zoosk» با درآمد سالانه ۱۸۰ میلیون دلار.
بابک پهلوان و نیما اصغربیگی: بنیانگذاران پلتفرم «CleverSense» که توسط گوگل خریداری شد و این دو به استخدام کمپانی مذکور درآمدند.
امین ذوفنون: مشاور ارشد توسعه سازمانی فیسبوک و مدیر توسعه سابق گوگل.
مکس گیزور: سهامدار ارشد شرکت سرمایه گذاری «Charles River» و مدیر توسعه سازمانی سابق سیسکو.
نرگس بنی اسدی: بنیانگذار و مدیرعامل شرکت فناوری «Bina» متخصص در امور اطلاعات زیستی که توسط کمپانی سوئیسی «Roche» (سازنده دارو و تجهیزات پزشکی) خریداری شد.
کیوان مهاجر: بنیانگذار و مدیرعامل شرکت «SoundHound» که در زمینه پردازش زبان طبیعی فعالیت داشته و موفق به جذب ۷۵ میلیون دلار سرمایه شده است.
حسام اسفندیارپور: بنیانگذار و مدیرعامل «Genapsys» متخصص در زمینه ژنتیک با جذب سرمایه ۴۵ میلیون دلاری.
مصطفی رونقی: مدیر فناوری کمپانی «Illumina» فعال در حوزه توالی یابی ژنتیک با ارزش بازار ۲۸ میلیارد دلار.
امیرعلی طلاساز: هم بنیانگذار و رئیس کمپانی فناوری های سلامت «Guardant» که اخیراً برای پروژه تشخیص سرطان از طریق آزمایش خون موفق به جذب ۵۵۰ میلیون دلار سرمایه شد.
نیما قمصری: مدیرعامل پلتفرم مالی «Blend» که توانسته ۱۶۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
علیرضا طهماسب همچنین در ادامه به معرفی نسل بعدی کارآفرینان موفق ایرانی-آمریکایی پرداخت و از آنها تحت عنوان "ستارگان در حال طلوع" یاد کرد:
فالون رز فاطمی: بنیانگذار و مدیرعامل «Node.io» با سرمایه ۱۸ میلیون دلار. فاطمی پیش از این جوان ترین کارمند گوگل بود.
آراد رستم پور: بنیانگذار و مدیرعامل «ZenHealth» و هم بنیانگذار «SocialShield» که توسط آویرا خریداری شده است.
سام معتمدی: سرمایه گذار مؤسسه سرمایه گذاری «Greylock Partners» و بنیانگذار مرکز آموزشی «Guru Labs».
یاسمین رضوی: سرمایه گذار مؤسسات «Spark Capital»، «Index Ventures» و «McKinsey».
پارسا سلجوقیان: معاون ارشد مؤسسه سرمایه گذاری «Institutional Venture Partners» و معاون ارشد سابق «SnapChat».
پیام بنازاده: هم مؤسس و مدیرعامل «Capella Space» که با جذب ۱۲ میلیون دلار سرمایه به تأمین زیرساخت های پروژه های فضایی می پردازد.
علی کاشانی: بنیانگذار «Lux.io» فعال در زمینه هوش مصنوعی که توسط «PostMates» خریداری شد و کاشانی اکنون در این شرکت مشغول به کار است.
مهدی صمدی: بنیانگذار «Solvvy»، شرکتی که با استفاده از هوش مصنوعی خدمات مدیریت ارتباط با مشتری ارائه داده و با معرفی در وال استریت ژورنال، توانسته ۴.۵ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
مریم ضیائی و شادی صابری: بنیانگذاران استارتاپ سلامتی «iSono Health» که توسط Ycombinator حمایت می شود.
احسان سعیدی و دانیال احیائی: بنیانگذاران «Gate Labs» تولیدکننده قفل های هوشمند.
بن نادر: بنیانگذار و مدیرعامل «Butterfleye» فعال در زمینه امنیت سایبری با بیش از ۴ میلیون دلار سرمایه.
بابک علمیه: بنیانگذار و مدیرعامل استارتاپ «Nascent Objects» که توسط فیسبوک خریداری شد.
دنیل احمدی زاده: بنیانگذار پلتفرم خدمات مشاور املاک «Riley» با بیش از ۳ میلیون دلار سرمایه و حمایت YCombinator.
پدیده کمالی زارع و کاوه وجدانی: بنیانگذاران پلتفرم نرم افزاری «Darmiyan» برای تشخیص آلزایمر.
و در نهایت جوان ترین ستاره در حال طلوع با ۱۵ سال سن، سروش قدسی:
سروش قدسی: جوان ترین بنیانگذاری که به Ycombinator پیوسته و استارتاپ مشتری یابی «Silk.ai» را تأسیس کرده است.
گفتنی است شنیدن اخبار موفقیت ایرانیان کارآفرین در سیلیکون ولی و سایر نقاط جهان موجب شادی و افتخار همه ماست و امیدواریم چنین موفقیت هایی در کشور خودمان نیز کسب شده و ادامه یابند.