اعضای کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، در نهمین گردهمایی خود، نقش نوآوری در بقا و رقابت پذیری صنعت را بررسی کردند. در این نشست، موقعیت ایران در قیاس با کشورهای نوآور قرار گرفت و البته راه های برون رفت از تله عقب ماندگی و فعالیت سنتی به بحث گذاشته شد. در نهایت نیز کمیسیون به پیشنهاد اعضا تصمیم گرفت کمیته نوآوری را برای تقویت حرکت های نوآورانه در صنعت ایجاد کند.
اتاق تهران - در آغاز این نشست کامران باقری، عضو هیات مدیره انجمن مدیریت فناوری در ایران و صاحب نظر در حوزه نوآوری که در این جلسه به تحلیل نقش نوآوری در بقا و رقابت پذیری صنعت پرداخت، سخنان خود را با این عبارت آغاز کرد که آنچه به عنوان صنعت سنتی شناخته می شود، در معرض فروریزی است.
باقری درباره وضعیت ایران در شاخص نوآوری گفت: رتبه ایران در این شاخص معادل ۷۵ است؛ اما کشورهایی نظیر امارات رتبه ۳۵ و عربستان رتبه ۵۵ را دارند و کویت هم توانسته است رتبه ۵۶ را کسب کند. او در گزارش خود با نشان دادن جلوه هایی از حرکت شتابناک نوآوری در شرکت های مطرح جهان ادامه داد: برای مثال در شرکتی نظیر سامسونگ، در سال ۲۰۱۶ بیش از ۷ هزار اختراع صورت گرفته است و این بدان معناست که این شرکت در هر روز شاهد حدود ۲۰ اختراع بوده است.
تبدیل یک کارخانه متروکه به خانه استارت آپها
در ادامه این نشست، محمود کریمی، توضیحاتی در باب کارخانه نوآوری ارایه کرد که به مرکز رشد و فضای استقرار استارت آپ ها تبدیل شده است. بر اساس آنچه کریمی توضیح داد، یکی از کارخانه های متروکه در اطراف تهران، تغییر کاربری داده شده و هدف مدیران این کارخانه آن است که روند شکل گیری را تسهیل کنند. در واقع قرار است، ایده پردازان، شتاب دهنده ها و انکوباتورها در این کارخانه گرد هم بیایند.به گفته کریمی، استارت آپ هایی که از مرحله شکل گیری عبور کرده و در حال توسعه بازار هستند، می توانند از دفاتر اختصاص و فضای اشتراکی که برای استارت آپ های مرحله رشد در نظر گرفته شده، استفاده کنند. بر این است حدود پنج هزار متر مربع به فضای استقرار استارت آپ های در حال رشد اختصاص داده شده است و امکاناتی نظیر اینترنت، تلفن و نظافت به آنها ارایه می شود. او همچنین علت انتخاب این ملک برای تمرکز استارت آپ ها را دسترسی آسان به مترو، ایستگاه اتوبوس، ترمینال اتوبوسرانی، فرودگاه مهرآباد و ترمینال مسافربری عنوان کرد.
کارخانه نوآوری تجربه ای موفق
پس از ارایه این توضیحات، مهدی پورقاضی که ریاست کمیسیون صنعت و معدن اتاق را بر عهده دارد، نسبت به بازدید کمیسیون از کارخانه نوآوری اعلام آمادگی کرد. او در خصوص گزارشی که باقری ارایه داد، گفت: تمرکز این گزارش، روی حرکت های نوآورانه در جهان بود و به این مساله نپرداخت که به چه دلیل ایران نتوانسته است در زمینه نوآوری پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته باشد و اکنون راهکار جبران این عقب ماندگی چیست؟ او گفت: در صنایع کشور واحد پژوهش وجود دارد اما این واحد ها از کارایی لازم برخوردار نیستند. در دیگر کشورها نیازهای آینده پیش بینی می شود و راهکارهای تامین این نیازها برآورد می شود.
تبدیل کارخانه پارس الکتریک به پردیس ۲
مرتضی لطفی، نایب رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران نیز از برنامه شستا برای ایجاد شهرک علمی و فناوری پردیس ۲ با همکاری معاونت علمی و فناوری خبر داد و گفت: مقرر شده است کارخانه پارس الکتریک به ایجاد شهرک علمی و فناوری پردیس 2 اختصاص پیدا کند تا بدین ترتیب یک حیات خلاقانه ای در این منطقه شکل بگیرد. حسین حقگو، دیگر کارشناس کمیسیون نیز بر این عقیده بود که موانع حرکت به سوی نوآوری بیش از آنکه از جنس تکنولوژیک باشد، به اقتصاد سیاسی کشور ارتباط پیدا می کند. ضمن اینکه در ایران هنوز حقوق مالکیت معنوی به رسمیت شناخته نمی شود. او گفت: نوآوری در ایران یک فرآیند ساده کارگاهی نیست و موارد جدیدی که مطرح می شود، منجر به برخورد گروه های سیاسی و ذینفعان خواهد شد. محمدرضا فیاض، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت و عضو کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران گفت: به هر حال سایر جوامع نیز با موانعی در مسیر نوآوری مواجه بوده اند؛ مهم این است که بدانیم آنها این موانع را برطرف کرده یا با آن به نبرد برخاسته اند. آنچه در ایران مشاهده می شود، آن است که به جای حل مسایل با آنها نبرد صورت می گیرد. لازم است که آموزش فهم نوآوری در ایران آغاز شود.