کمبود اعتماد به نفس، یکی از دلایل مهم مشکلات شخصی و شغلی است و بر نحوه برخورد ما با مشکلات زندگی تاثیر میگذارد.
نوپانا: اعتماد به نفس در زندگی ما از جایگاه ویژهای برخوردار است. کمبود اعتماد به نفس یکی از دلایل مشکلات شخصی و شغلی است و حتی بر کیفیت روابط عاطفی و نحوه برخورد ما با مشکلات زندگی هم تاثیر دارد. یک فرد با اعتماد به نفس پایین نمیتواند به طور کامل به همه تواناییهایش دست پیدا کند.
به گزارش نوپانا، افراد زیادی فکر میکنند که اعتماد به نفس در سالهای ابتدای زندگی فرد و متاثر از تربیت او شکل میگیرد؛ اما این باور اشتباهی است. اعتماد به نفس یک استعداد نیست و در طول زمان و با تلاش بهدست میآید و دستاورد ما از زندگی است. ما با رفتار، عادات و افکارمان میتوانیم اعتماد به نفسمان را افزایش یا کاهش دهیم.
اعتماد به نفس ما، شکلدهنده رفتار ما و همچنین رفتار ما شکلدهنده اعتماد به نفس ما است. این دو در یک حلقه قرار دارند و اثر متقابل روی یکدیگر میگذارند. یک فرد با اعتماد به نفس بالا خود را توانمند میداند و به خود اعتماد دارد؛ برای حل مشکلاتش تلاش میکند؛ ناامید نمیشود و دست از تلاش بر نمیدارد؛ پس احتمال موفقیت او بسیار بیشتر میشود و این موفقیت، اعتماد به نفس او را افزایش میدهد.
اما یک فرد با اعتماد به نفس پایین به خودش اعتماد ندارد و خود را بیمهارت میداند و هنگام سختیها و مشکلات آنطور که باید تلاش نمیکند و زود کنار میکشد؛ درنتیجه احتمال شکست او بسیار بیشتر میشود و این شکست اعتماد به نفسش را از بین میبرد.
فردی که کمبود اعتماد به نفس داشته باشد:
- در زندگی همیشه خود را با دیگران مقایسه میکند.
- برای تصمیمگیری در زندگی بیش از اندازه به نظر دیگران توجه میکند و اعتمادی به تجربه و دانش خود ندارد.
- پس از هر شکست انگیزه خود را در همه زمینهها از دست میدهد و دیگر تلاش نمیکند.
- نمیتواند مهارتهای خود را توسعه دهد.
- نمیتواند سبک زندگی دلخواه خود را انتخاب کند.
(همچنین بخوانید: چگونه با ترس از شکست، مقابله کنیم؟)