نشست خبری سازمان نظام صنفی رایانه ای با هدف بررسی «مشکلات فعالان حوزه استخراج رمز ارز در کشور» روز ۲۹ دی در محل سازمان نصر برگزار شد.
نوپانا به نقل از کلیک، در ابتدای این نشست محمد باقر اثنی عشری با اشاره به رشد سریع اقتصاد دیجیتال گفت: «صنعت ایران با تحولات زیادی روبهرو است. در حال حاضر رشد اقتصاد دیجیتال ۱۵ درصد است که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ این عدد به ۲۵ درصد برسد.»
او با عنوان این مطلب که رمز ارز و کریپتوکارنسی یکی از مهمترین بحثهای روز است، افزود:«به دلیل کند بودن سیستم دولتی و حاکمیت با مشکلات رگولاتوری و تدوین قوانین مواجه هستیم.»
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با انتقاد از عملکرد دولت در برخورد با بخش خصوصی به مصوبه هیات وزیران در تاریخ ۱۷ شهریور ماه امسال اشاره کرد و گفت: «در این مصوبه که به امضای معاون اول رئیس جمهوری رسیده است، تاکید شده تا دولت از نظر بخش خصوصی برای تدوین مقررات خود بهره گیرد اما متاسفانه این اتفاق نمیافتد. در زمینه تصمیم گیری برای تعیین تعرفه برق برای استخراج رمز ارز از نظر فعالان بخش خصوصی استفاده نکردهاند و آن را در نظر نگرفتهاند.»
اثنی عشری با طرح مثالی در این زمینه گفت: «برای مثال در زمان ورود استارتاپها به کشور و یا ورود هوشمصنوعی، حاکمیت دچار دستپاچگی شد و نمیدانست چگونه باید رفتار کرده و قوانین مدونی در این زمینه نداشت. سال گذشته آقای فیروزآبادی استخراج رمز ارز را قانونی اعلام کرد اما یکسال طول کشید تا قوانین راجعبه این موضوع تصویب شود. در این یکسال تعدادی از تولیدکنندگان رمزارز دچار تحریم شده و حتی برخی زندانی شدند.»
در ادامه این نشست، رئیس سازمان نظام صنفی زنجان و رئیس کمیسیون بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفت: «دولت مصوبهای در تاریخ ۱۳ مرداد تصویب کرد که در آن استخراج رمز ارز را صنعت شناخت؛ اما با تعیین تعرفه برق برای آن، این صنعت را در نطفه خفه کرد. اگر امکان استخراج رمز ارز در کشور فراهم شود، این صنعت به سادگی میتواند برای کشور ارزآوری کند.»
تعرفه دوگانه برای صنعت فسادآور است
امیر حسین سعیدی نائینی، عضو کمیسیون بلاکچین سازمان نصر در ادامه گفت: «تعیین تعرفه دوگانه برای صنعت فساد آور است.»
او با تاکید بر اینکه اگر استخراج رمز ارز صنعت است، باید با نرخ صنعتی نیز تعرفه آن محاسبه شود و با طرح این سوال که چرا میان این صنعت با سایر صنایع تفاوت قائل می شوند، افزود: «دولت تعرفه برق را میانگین برق صادراتی اعلام میکند، بر این اساس اگر به کشوری با تعرفه ۲ سنت برق صادر شود و به کشوری دیگری با تعرفه ۸ سنت، تعرفه برقی که برای استخراج رمز ارز در نظر گرفته میشود برای یک صنعتگر ایرانی ۵ سنت است. هماکنون تعرفه برقی که برای این صنعت در نظر گرفته شده کیلوواتی ۹۷۵ تومان است، البته وزیر گفته که در ۸ ماه از سال این رقم را تقسیم بر دو کنید و در ۴ ماه از سال این رقم را ضرب در 2. باید نرخ و تعرفه برق برای صنعت شفاف باشد در غیر اینصورت فساد زاست.»
عباس آشتیانی، یکی از فعالان این حوزه و همچنین عضو کمسیون بلاکچین نیز در این نشست ضمن تبریک به راهاندازان و دست اندرکاران مزرعه استخراج رمزارز در رفسنجان از وزارت نیرو و دولت خواست: «میخواهیم همان رفتاری که با آنان انجام دادهاند با ما نیز انجام دهند. از وزارت نیرو میخواهیم که تعرفه برق دریافتی از آنان را شفاف اعلام کند، همچنین قبض برقی که برای آنان صادر میشود را نیز منتشر کند.»
آشنیانی با انتقاد از رفتار دوگانه دولت تاکید کرد: «باید در نظر گرفت که فولاد نیز یک صنعت انرژی بر است. علاوه بر اینکه برق زیادی مصرف میکند، مصرف آب نیز به شدت بالاست. چرا باید تعرفه برق صنعت ماینینگ با صنعت فولاد متفاوت باشد. اگر همان برق صنعت فولاد را در اختیار صنعت ماینینگ میگذاشتند، درآمد ارزی برابر صنعت فولاد ایجاد میکردیم. اگر وزارت نیرو اجازه میداد و به صنعت ماینینگ نیز مانند فولاد فقط برق میفروختند، ماهی ۱۰ میلیون دلار درآمد داشت.»
در انتها حاضران در جلسه اعلام کردند با تعرفه برق امکان فعالیت برای ماینرها وجود ندارد و تعداد زیادی از فعالان این حوزه که علاقمند به فعالیت قانونی هستند پس از اعلام تعرفه برق، دستگاههای خود را خاموش کردهاند.