کسب‌وکارهایی که در خطر هستند
به بهانه حادثه دردناک ساختمان پلاسکو ۷.۳

کسب‌وکارهایی که در خطر هستند

توسط دكتر مهدي زارع | ۱۳۹۵/۱۱/۰۱ - ۲۰:۰۵ | ۲ دقیقه

بسیاری از ساختمان‌های تهران در معرض آسیب‌های گوناگون هستند.

اينكه حادثه ساختمان پلاسكو به چه دليل رخ داده حايز جنبه‌هاي تخصصي گوناگون است. از ديد نگارنده كه زلزله شناس است: ساختمان پلاسکو نمادی از ساختمان‌های تجاری قدیمی و فرسوده در بافت تجاری و محدوده کسب‌وکار مرکزی تهران بود که ما در آن منطقه با بالاترین درجه ریسک زلزله (در مقایسه با سایر نواحی شهر تهران) مواجه هستیم.

طبیعتا وقتی از آینه تمام‌نمای شهر تهران صحبت می‌کنیم، با تنوعی از محدوده‌های ساخته شده در دهه‌ها و سال‌های مختلف مواجهیم. بنابراین به صورت تک‌گذاره‌ای در مورد کل شهر تهران (و بافت مدرن آن) بر اساس حادثه ساختمان پلاسکو نمی‌توان اظهار نظر درست و واقع بینانه داشت.

ولی اطلاعات اولیه موجود از بناهای بلند تهران که در دوهه اخیر ساخته شده‌اند، حتی آن‌هایی که در منطقه‌های 1، 2، 3، 4 و 5 و 22 هستند، نشان می‌دهد که استانداردهای ایمنی در این بناها و مجمتع‌های مسکونی بلندمرتبه در سطح بالایی نیست.

بسیاری از این ساختمان‌ها به عنوان مثال در منطقه سوهانک، کاشانک، محدوده شهید محلاتی، سعادت آباد، درکه، ولنجک، بلوار دانشجو، منطقه امامزاده قاسم، گلابدره، شمال پونک، مرادآباد، حصارک و محدوده دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، کن، شمال منطقه 22، محدوده شهرک پلیس، شمال بلوار پروین در تهران‌پارس، محدوده استخر تهران‌پارس و غیره، علاوه بر اینکه در نواحی خطرناک از نظر پهنه گسل فعال احداث شده‌اند، در معرض آسیب‌های گوناگون هستند.

این ساختمان‌ها و بناهای بلند در مناطقی ساخته شده‌اند که از نظر ناپایداری زمین و امکان زمین لغزش و انواع خطرهای دیگر (از جمله خطر سیل در محدوده کن، ولنجک، درکه، دربند، تجریش، امامزاده صالح و غیره) در معرض خطر هستند. 

توجه کنیم که ساختمان پلاسکو عملا در ناحیه‌ای ساخته شده بود که در آن ناحیه هیچکدام از خطرهای مذکور که در مورد نواحی احداث ساختمان‌های بلند مرتبه جدید برشمرده شد، وجود نداشت! بنابراین برای دیدگاهی واقع‌بینانه لازم است ایمنی تمامی بناها، با تمرکز بر ساختمان‌های بلند، مجتمع‌ها، محدوده‌های تجاری و همچنین ساختمان‌های فرسوده، مورد به مورد از سوی شهرداری و سارمان آتش‌نشانی ارزیابی شده و هرکدام حائز استاندارد ایمنی نیستند در پروسه‌ای حقوقی و قانونی برای کسب استانداردها (و یا یافتن راه‌حل‌های دیگر، از جمله تخریب و برچیدن بنا) در صورت لزوم قرار گیرند.

به جز کسب‌وکارهایی که با حادثه ساختمان پلاسکو دچار خسارت سنگین شدند، کسب‌وکارهای دیگری اکنون در خطر هستند.

برچسب‌ها: ایرانکسب‌و‌کار
به اشتراک بگذارید: تلگرام توییتر لینکدین لینک کوتاه:

درباره دكتر مهدي زارع

دكتر مهدي زارع

دكتر مهدي زارع استاد پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله است. او همچنین عضو وابسته فرهنگستان علوم است. دکتر زارع سال‌هاست که در حوزه دانش و فناوری روزنامه‌نگاری می‌کند و قلم می‌زند.